Hög tid för veto mot de rödgrönas skolpolitik

Ledare Artikeln publicerades

Knappt har partikongressen packat ihop förrän det är dags att röja upp i röran. Vad var det man beslutade om när det gällde friskolorna? Ett veto? Eller vadå?

– Man får kalla det vad man vill. För mig är det en ordlek.

Sa Stefan Löfveni SVT i söndags och hade svårt att dölja sin ovilja och sin besvikelse över det som partivänstern tvingat fram. Löfven måste föra en linje han uppenbarligen inte tror på, att det skulle vara en vinnande socialdemokratisk politik att ge partiets kommunpolitiker all makt över skolan. På föräldrars och elevers bekostnad.

Så kongressens beslut är absolut ingen ordlek.

Och rakt inte i Borås.Här blir det blodigt allvar. Här ska Socialdemokraterna jaga bort friskolorna.

Man är så fixerad vid möjligheten att kunna förbjuda Kunskapsskolan, Borås kristna skola med flera, att man inte ser att man har tappat fotfästet när det gäller förmågan att sköta alla skolor i staden.

Men boråsarna ser det. Det blir allt mer uppenbart att de rödgröna saknar en trovärdig skolpolitik för Borås. Nu går man till och med utanför lagens råmärken när det gäller att neka dem med störst behov deras rättigheter.

I helgen berättade Jessica Steje i BT om vilka konsekvenser Sandaredsskolans sparpaket får för hennes dotter när den specialpedagogiska språkträningen för barn med funktionsnedsättning skrotas. Det är politikerna som bär ansvaret när skolan inte längre har råd, inte rektor.

Till skillnad från friskolefixerade socialdemokratervet Jessica Steje vad lagen kräver. Kommunen kan inte bedriva en laglig verksamhet om skolan inte får tillräckliga resurser.

I opposition hade Socialdemokraterna och ansvariga kommunalrådet Lena Palmén inte ägnat sig åt ordlekar om att man tar ansvar, utan rasat och rivit upp himmel och jord. Nu, när man har makten, gör man ingenting.

Det är hög tid för ett veto mot en sådan skolpolitik.

Ledarredaktionen