Hög tid att motverka Putins propaganda

Ledare Artikeln publicerades
Rysslands president Vladimir Putin och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Foto: Alexander Zemlianichenko
Rysslands president Vladimir Putin och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

I december beslutade stats- och regeringscheferna i EU om att krafttag ska tas mot den ökande desinformation, som främst har Ryssland som avsändare.

För att få bukt med detta lades en handlingsplan fram av EU-kommissionen föregående månad, som syftar till att undvika att lögnaktiga påståenden och falska nyheter sprids. Detta är naturligtvis välkommet, men det är naivt att tro att alla medlemsländer okritiskt kommer ställa upp på de tydliga markeringar mot Rysslands som behövs i dagsläget. I synnerhet när medlemsländer som Ungern, Tjeckien och Italien blir allt mer tillvända Ryssland.

I takt med att Putin rustar upp sin forna stormakt, både materiellt och kommunikativt behövs ett enat EU som står emot hans propaganda. Lika lite som ryssvänliga krafter accepterades under Kalla kriget, ska Putinvänliga krafter göra det i dag.

I en tid när partiledaren för Sveriges tredje största parti inte vill välja mellan Putin och Macron, tåls det att tänka på.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.