Annons

Lennart Hjelmstedt: Missa inte chansen med Västerport

I slutet av detta år påbörjas Varbergs nya stadsdel för 2 500 lägenheter och 5 000 människor. Den gamla hamnen ska flyttas mot Getterön och där den låg ska Västerport ta form.
Lennart Hjelmstedt
Ledarkrönika • Publicerad 22 april 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Framtidsbild av Varbergs nästa stadsdel – Västerport.
Framtidsbild av Varbergs nästa stadsdel – Västerport.

I slutet av detta år sätts spadarna i marken. Det är spännande och många fina idéer har fötts i förarbetet. Här börjar man från scratch!

Hur det mer i detalj ska se ut kommer nu att mejslas ut i dialog med exploatörer och medborgare, är det tänkt. I dagarna presenteras ett gestaltningsprogram. I programmet formuleras nog så detaljerat hur det ska bli med torg, gator, service och allt annat som utgör en stad. Det är nu Varbergs framtida kulturarv ska skapas. Inte sedan rutnätsstaden linjerades upp på 1600-talet har ett så stort projekt genomförts i Varberg.

Annons

Orden i programmet är kaxiga: Västerport ska bli ett föregångsexempel inom hållbar stadsutveckling, heter det. Här fordras nytänkande och mod samtidigt som nutida och historiska kvaliteter ska respekteras, förstärkas, utvecklas och återskapas, lovar man. Kulturarvet ska respekteras och den nya staden ska anknyta till stadskärnan med dess Varbergskänsla, understryker man. Dit hör en strandpromenad utan motstycke i landet som ska fortsätta utmed den gamla hamnbassängen. Dessutom ska en fjärdedel av bostäderna vara hyresrätter.

Västerport är ett strålande tillfälle att förverkliga allt detta. Nästa fråga är om det kommer att bli som man tänkt sig på stadsbyggnadskontoret. Kommunstyrelsen har redan innan detta program skrevs bundit sig för ett sjutton våningar högt hotell som dessutom ska uppföras i den del av Västerport som ligger närmast fästningen. Och på en marknivå som höjts kraftigt för att klara havsnivåerna. Resten av bebyggelsen kommer att vara 5-7 våningar närmast vattnet.

Hur detta ska kunna förenas med målet att den nya stadsdelen ska upplevas som ett självklart tillägg till den befintliga stadens identitet, kan man undra.

Vad man som medborgare vill ta fasta på i programmet är kravet på god arkitektur, att den aspekten på stadsbyggandet tillåts få sådan dignitet ändå. Våra städer är tryfferade med glasburkar och annan slentrianarkitektur när det inte handlat om olika signalbyggnader som Turning Torso. Chansen att göra något extraordinärt för nutiden och framtiden får inte förskingras genom en spektakulär bjässe med tvåhundra rum. Varberg ska inte konkurrera med storstäderna utan med småstäderna. Det är där staden har sin komparativa fördel. I skalan.

Därför blir man djup orolig när man hör kommunpolitikers entusiasm för bamsehotellet som ska bli Varbergs nya landmärke. För det gamla, fästningen, håller visst inte måttet längre.

Annons
Annons
Annons
Annons