Annons

Lennart Hjelmstedt: Här kan man inte bara surfa hela livet

Varberg är pragmatiskt och borgerligt. Samtidigt blir valmanskåren äldre. Åldersgruppen med 18-64 år är lägre än i riket som helhet.
Lennart HjelmstedtSkicka e-post
Varberg. • Publicerad 20 september 2018
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Surfdag i Varberg. Axel Viberg från Åsa testar skimboard
Surfdag i Varberg. Axel Viberg från Åsa testar skimboardFoto: Mariell Dahlström

Valet bjöd inte på några upphetsande förändringar. Moderaterna och kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil kan fortsätta i ledningen med stöd av 20 procent av väljarna . Socialdemokraterna och Jana Nilsson samlade 28 procent och det betyder att så värst mycket opposition behöver Ann-Charlotte inte räkna med i fortsättningen heller. Alliansen har majoritet trots att Miljöpartiet försvunnit ur bilden.

Varberg är en samförståndskommun där pragmatismen styr det mesta. Miljöpartiet är så gott som utraderat medan centern med sina 13 procent och ett nytt mandat vittnar om att Halland är ett solitt jordbrukslän. Hade något parti kampanjat för mindre av förtätning i Varberg så hade det kunnat ge röster, men de lokala frågorna var helt överskuggade i valrörelsen av rikskampanjerna.

Annons

Man kan som en kuriositet notera att i denna stad bor Jan Myrdal, den gamle maoisten. Han är avbildad på hotell Gästis blinddörr som en erinran om att Myrdalsällskapet och Leninpriset förknippas med staden. Av den ”oövervinnliga maoismen” har det emellertid blivit pyspunka, kan man konstatera så här femtio år efter den uteblivna 68-revolutionen. Och Myrdal sitter i sin lägenhet vid Snidaregatan och plockar med sitt bibliotek. Ett kommunistparti finns men gör inte mycket väsen av sig. Vänstern följer rikstrenden men fick ett nytt mandat. Varberg är - med eller utan s - en borgerlig kommun.

Sverigedemokraterna har svag anslutning i Varberg. Med sina 12,08 proc. är de betydligt mindre än i riket som helhet. Andreas Feymark som var partiets förstanamn och ordförande för SD i Halland och även satt i partistyrelsen, har manövrerats bort och återfinns idag i promillepartiet Alternativ för Sverige. I Uppdrag Granskning kunde han ses jubla med ultrahögern inför den stora, patriotiska striden på liv och död om Sverige.

Trenden i riket med sjukvårdspartiernas uppgång ser man inte det minsta av i Varberg. Det såg ett tag ut som om Lennart Liljegren skulle bli vågmästare, men uppgången kom av sig och han förlorade sina båda mandat. Av de få som röstade på partiet var 87 procent över 65 år. Vilket i sin tur kan ha sin förklaring i att sjukvården i Halland fungerar jämförelsevis bra. I själva verket är det ett av skälen till att hallänningarna inte heller ser någon poäng i att införlivas med Västra Götaland, om någon nu tar upp regionfrågan igen. Och då drivkraften för ett politiskt parti är missnöje så är marknaden för sjukvårdspartier i länet liten. Inga sjukhusnedläggningar är aktuella.

Det finns dock varningssignaler i utfallet för Halland. Åldersgruppen med 18-64 år är lägre än i riket som helhet. För många som utbildat sig i Halland stannar inte där. Man ska ju inte bara surfa här i livet.

Annons
Annons
Annons
Annons