Hett tips: Låt Sobacken bli en läxa

Ledare Artikeln publicerades
Kraftvärmeverket på Sobacken – den största investeringen i Borås stads historia.
Foto: Anton Hedberg
Kraftvärmeverket på Sobacken – den största investeringen i Borås stads historia.

Svälj stoltheten och se till att införa ett kontrollsystem värt namnet. Borås stad har inte råd med sådana satsningar som Sobacken om de ska hanteras lika illa.

50 till 70 dieseldrivna lastbilar per dygn låter inte särskilt klimatsmart. Men kanske kan det vara ursäktat att de är lastade med bland annat bark, sågspån och skogsavfall som ska bli bränsle det nya kraftvärmeverket på Sobacken. Och nu rullar lastbilarna för fullt eftersom det är tänt under pannorna.

Men Sobackensatsningen är behäftad med stora hållbarhetsproblem, framför allt för att investeringskostnaderna fick skena iväg. Yttre faktorer som överklagade upphandlingar spelar in, men så gör även det faktum att investeringsbeslutet var avhängigt att slutsumman inte skulle överstiga vad fullmäktige gått med på.

Det blev fel, det höll inte på långa vägar. Nu får boråsarna vackert betala.

Under måndagens kommunstyrelsesammanträde lade Moderaterna och Kristdemokraterna fram ett alternativt beslutsförslag under punkten där den extra utredning om fördyringarna av kraftvärmeverket avsågs att läggas till handlingarna. ”Det duger inte”, konstaterade Annette Carlson (M) som menade att Borås stad snarare måste dra lärdom av vad som gick fel. En enig kommunstyrelse ställde sig bakom det alternativa förslaget om att ”tydliga och bra rutiner för styrning och ledning av projektet behöver därför tas fram”.

Frågan är om inte detta måste gälla för alla investeringar som kommunpolitikerna gör för skattebetalarnas pengar (som det ytterst handlar om).

I senaste numret av Dagens Samhälle argumenterar Esbjörn Segelod, senior professor i företagsekonomi vid Mälardalens högskola, för att slöseri i den offentliga sektorn bäst kan motverkas om företagens metoder vid investeringar anammas. Det handlar om att införa kontrollsystem som bygger på granskning och återkoppling. Men det är klart, ett sådant system bygger på att alla nivåer – från ritbordet till högsta politiska ledningen – verkligen vill vara engagerade i granskningsprocessen. Särskilt viktigt, menar Segelod, är ”att tillskapa ett kontrollsystem som granskar och ger feedback på kalkyler innan investeringar genomförs”.

Mycket talar för att så inte skedde när Borås stad förberedde sin största investering någonsin. Annat var viktigare, från den nivå där ”Mekano-pojkarna” fick härja fritt till den där politikerna var mer intresserade av prislappen än den verkliga kostnaderna.

Så ja, det är en mycket bra idé att Borås stad ska lära sig något istället för att bara lägga bygget av kraftvärmeverket ”till handlingarna”. Bäst hade det varit om den läxan hade varit inlärd långt innan mångmiljardinvesteringen drogs igång.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.