Annons

Mikael Hermansson: Nyval blir inte årets julklapp

Det är långt ifrån givet att de brittiska väljarna ska lyckas med det som parlamentet har misslyckats med – att bringa reda i frågan om hur ett brittiskt utträde ur EU ska genomföras.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 29 oktober 2019
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Tomtarnas vaktparad? Boris Johnson och Jeremy Corbyn på väg till överhuset för att höra drottning Elizabeth II läsa upp regeringsförklaringen.
Tomtarnas vaktparad? Boris Johnson och Jeremy Corbyn på väg till överhuset för att höra drottning Elizabeth II läsa upp regeringsförklaringen.Foto: Daniel Leal-Olivas

Efter månader av katt och råtta-lek med parlamentet, omvärlden och det brittiska folket har Labour slutligen bestämt sig för att gå med på ett nyval. De invändningar som partiet fört fram, har dock varit relevanta: Ett nyval skulle bara få genomföras om ett utträde ur EU utan avtal inte längre var en praktisk möjlighet.

Men nu har Jeremy Corbyn insett att han måste nöja sig med det näst bästa, ett nyval där tidsmarginalen blir för snäv för att trilla ur unionen och där det ytterst blir valutgången som avgör.

Annons

Det blir nyval 12 december. Med rösterna 438 för och endast 20 mot sa parlamentet sitt med eftertryck.

Labours eget förslag var att valet skulle hållas den 9 december. Det skulle innebära att regeringen inte skulle få några som helst marginaler för att driva igenom utträdesavtalet. Men det förslaget föll med siffrorna 315 mot 299.

Liberaldemokraternas förslag var alldeles för svårsmält eftersom det innebar att valet skulle genomföras med sänkt röstålder till 16 år och att EU-medborgare som är bosatta i landet ska få rösta.

Oavsett vilket är premiärminister Boris Johnson lika glad för det; hans parti leder i opinionsmätningarna. Men alldeles oavsett den fördelen är den konservativa regeringen den svagaste i modern tid. Den splittring inom Tory-partiet som folkomröstningen om EU skulle göra om intet, har tvärtom blivit allt djupare. När Johnson lät slänga ut 23 av de egna parlamentsledamöter förlorade han det sista av handlingsutrymmet. När han sedan återvände från Bryssel med ett utträdesavtal som innebär att Nordirland fick en annan status än övriga delarna av öriket, förlorade han sitt stöd från Democratic Unionist Party. Nu står sista hoppet till väljarna, och en sak är säker: Boris Johnson lär inte göra om Theresa Mays katastrofala valrörelse från 2017. Till det är han alldeles för skicklig som kampanjpolitiker.

Till Johnsons fördel talar också att huvudmotståndaren är insnärjd i sin egen hopplösa Brexitstrategi, där det enda som är säkert är att det tillstånd som nu råder kommer att bestå under lång tid framöver: Efter att ha vunnit valet ska ett nytt utträdesavtal förhandlas fram som det brittiska folket därefter ska få rösta om. Men Labour ska inte ta ställning!

I brittisk politik är det maj som är den traditionella valmånaden. Nyval i december lär därför knappast bli årets julklapp.De brittiska väljarna lär tjura, gnöla och klaga. God vilja och kristligt sinnelag lär det råda brist på. Jakten på väljarna kan mycket väl bli en enda lång tomtarnas vaktparad.

Men ett val är nödvändigt – även om trots allt kanske inte löser alla knutar.

Annons
Annons
Annons
Annons