Annons

Mikael Hermansson: När smälter OS ner till att bara handla om e-sport?

Var rädd om klimatet – annars kan kampen om OS-guldet i störtlopp snart bli en fråga om att vara bäst på datorspel.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 9 februari 2018
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Thomas Wassberg – en svensk vinterklassiker.
Thomas Wassberg – en svensk vinterklassiker.Foto: Hans T Dahlskog

I dag invigs vinter-OS i Pyeongchang. De vita lekarna inleddes dock redan under torsdagen med bland annat curling. Värdnationen Sydkorea slog Finland med 9 stenar mot 4. Matchen hölls inomhus i Gangneung, inför en jublande hemmapublik.

Att betona ”inomhus” kan framstå som aningen övernitiskt. Men vintersport är ju i många avseenden numera en tävling som hålls borta från påverkan av klimatets och vädrets makter. Det var länge sedan ishockey och skridsko var utomhussporter. Det har även talats om att flytta vissa inomhussporter från sommar-OS:s överfyllda program till det mer glest besatta lekarna vintertid.

Annons

På samma sätt har det närmast regelmässigt inför varje OS förts en diskussion om vilka nya grenar som ska eller borde införas. Den senaste handlar om e-sport, ett annat ord för stillasittande datorspelande.

Föga förvånande har alla förslag om att införa e-sport på OS-programmet redan i år ett iskallt mottagande. Den attityden kan förändras. Lagom till att OS invigs avslutas en stor e-sportturnering i just Pyeongchang. Den japanska regeringen har för sin del uttalat att den vill se e-sport i OS redan 2024.

Men för den som anser att sport vintertid är något som utövas med rinnande näsa, frost i skägget och närmast övermänskliga ansträngningar i hala skidspår och isiga backar är ett sådant förslag väsensfrämmande.

Datorspelandet representerar genom sin stillasittande skärmfixering snarare raka motsatsen till den fysiska rörelse som ingår i grunddefinitionen av idrott.

Det finns dock ett hot mot OS-lekarna som gör att e-sport i slutändan kan komma att bli ett nödvändigt ont, nämligen klimatförändringarna.

Svenska Dagbladets klimatreporter Jenny Stiernstedt visade i veckan att även med snabba minskningar av klimatutsläppen är framtida vinter-OS hotade. Endast åtta av 21 av de städer som hittills har arrangerat vinterlekarna skulle klara det igen, enligt en kanadensisk studie genomförd av forskare vid universitetet i Waterloo ”om inte människans utsläpp av växthusgaser snabbt reduceras”.

Där står vi nu, med kunskapen om problemet och vetskapen om att det faktiskt går att bryta temperaturökningarna. Men med tanke på att det finns starka krafter i omlopp på alla nivåer – från USA:s 45 president till enstaka svenska riksdagsledamöter – som uppenbarligen hellre slåss om att ta guld i grenen klimatförnekelse än gör något åt utsläppen, så får vi vackert räkna med att vinter-OS förr eller senare bara kan avgöras på ett fåtal platser, inomhus eller som ett enda stort e-sportevent.

Hur kul blir herrarnas 50 kilometer klassiskt eller damernas störtlopp på en datorskärm?

Annons
Annons
Annons
Annons