Annons

Mikael Hermansson: Det lär bli debatt om Allianssveket

En ohelig allians. Så kan det minoritetssamarbete beskrivas som nu är på väg att pusslas ihop i Borås. Det lär bli en debatt om varför två allianspartier valde att göra upp med Socialdemokraterna om makten hellre än att försöka leda staden i minoritet.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 4 oktober 2018 • Uppdaterad 5 oktober 2018
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Boråspusslet ser ut att gå ihop. Men det kommer inte att räcka med fyra bitar …
Boråspusslet ser ut att gå ihop. Men det kommer inte att räcka med fyra bitar …Foto: JESSICA GOW / TT

Så kom då i alla fall ett besked: Boråspusslet är snart klart. Centerpartiet och Liberalerna gör gemensam sak med Socialdemokraterna och Miljöpartiet och staden vid Viskan får ännu en ”minoritetsregering”. Men den här gången en blocköverskridande, vilket inte nödvändigtvis måste vara negativt.

Oavsett vilka som ingår avgörs allt i slutändan av vilken politik de fyra avser att föra och vad de tror sig kunna få gehör för i fullmäktige.

Annons

Över hela Sverige pågår just den sortens diskussioner som har förts och fortsätter att föras i Borås. Det går att tala om en trend, detta att fler är villiga att hitta lösningar som bryter mot de invanda mönstren. Det kommer att bli fler oheliga allianser innan makten är fördelad i landets 290 kommuner.

Pragmatiska lösningar är välkomna lösningar. Men ibland blir det lite för pragmatiskt, som i fallet med Hörby kommun där Sverigedemokraterna för första gången kan tillsätta posten som kommunstyrelsens ordförande efter det att partiet inlett valteknisk samverkan med Moderaterna. En sådan lösning skulle vara otänkbar i Borås.

Men i pragmatismens namn valde Moderaterna under delar av förra mandatperioden att stötta den rödgröna minoriteten, genom en uppgörelse om såväl politikens innehåll som dess former. Bland annat en ny budgetordning såg dagens ljus, valfriheten skyddades genom att de rödgröna tvingades att acceptera privata utförare i välfärden. Centerpartiet ingick inte i överenskommelsen, men valde att i denna nya ordnings anda agera och såg till att göra ett antal inspel till den rödgröna budgeten – som sedan gick igenom eftersom de fyra Allianspartierna inte la ett gemensamt budgetförslag.

För detta fick de fyra kritik. Men allianspartierna kunde inte av egen kraft ta makten. Att förhandla med Sverigedemokraterna var uteslutet. Den så kallade Boråsöverenskommelsen gav politisk stadga i ett läge då trovärdiga alternativ saknades.

Hade det den här gången varit möjligt för Alliansen i Borås att leda staden i minoritet? Knappast. En hel del talar nämligen för att såväl Centerpartiet som Liberalerna tidigt såg att enda sättet var att göra upp med Socialdemokraterna.

Men så sent som i maj när Alliansen i Borås presenterade en gemensam valplattform lät det annorlunda. Då ansåg de fyra partiernas främsta företrädare att det fanns små för att inte säga obefintliga möjligheter till en bred överenskommelse med Socialdemokraterna.

Omdömet om den oheliga allians som nu håller på att bildas hänger på hur Centerpartiet och Liberalerna lyckas med att genomföra det som partierna gick till val på tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna i den gemensamma valplattformen:

* Planer för förbättrad studiero i skolan.

* Fler vård- och äldreboenden med olika profiler.

* Ett blomstrande företagsklimat med fokus på fler i arbete där kommunen ska ha ett ständigt serviceperspektiv som grund.

Annons

* Otrygga områden ska regelbundet kartläggas.

* Fler ska gå från bidrag till arbete.

* De kommunala bostadsbolagen ska få möjlighet att sälja fastigheter för att kunna finansiera nyproduktion.

Det hade varit svårare för Centerpartiet och Liberalerna att slingra sig ur den politiska knipa man riskerar att hamna i, om Alliansens valplattform hade varit mer konkret och precist formulerad än så. Möjligen var detta något som väljarna såg och som fick ett betydande antal att inte rösta på dem.

Vaghet kan löna sig – men också straffa. Oavsett vilket lär det komma surt efter.

Ty det parti som var mest kritiskt mot att Moderaterna 2015 gjorde upp med Socialdemokraterna var just Liberalerna. Besvikelsen var stor och ledande företrädare för partiet talade med hetta och röda kinder om ett svek.

Samma liberala politiker som då rasade lär knappast använda det ordet om sitt eget samarbete, men frågan kvarstår likafullt om hur de ska hantera det faktum att de inför och efter valet i år har varit så tydliga med att inte under några omständigheter samarbeta med Vänsterpartiet – eller för den delen Sverigedemokraterna.

Med bara 36 mandat för den oheliga alliansen, befinner sig L i ett läge där partiet i fullmäktige får finna sig i att samtala, samarbeta eller på annat sätt anpassa sig till det parti man så heligt och dyrt har lovat att inte ha något att göra med.

Boråspusslet kommer att läggas med fem bitar, inte bara fyra. Men i praktiken bara i de fall då de finns en enad opposition i fullmäktige. Med den sammansättning som uppstått efter valet, och nu efter det att den oheliga alliansen har bildats, lär det knappast hända så ofta.

Annons
Annons
Annons
Annons