Helt sjukt lägga miljoner på inbillade åkommor

Ledare Artikeln publicerades

I veckan kom det fram att Elöverkänsligas riksförbund årligen får bidrag på 1,7 miljoner kronor av Socialstyrelsen, och hittills kammat hem över nio miljoner kronor de senaste fem åren.

De har fått mer pengar än till exempel HIV Sverige och Ung Cancer får. Trots att elöverkänslighet inte finns enligt vare sig vetenskap eller myndigheter.

Visst är besvären folk upplever verkliga men de upplever dem oavsett om de är utsatta för just elektromagnetisk strålning eller ej. Ändå får de alltså skattepengar, och stora sådana, varje år.

För pengarna de har fått har de kunnat bli duktiga lobbyister. Om man söker på riksdagens hemsida har 571 motioner om elöverkänslighet skrivits, trots att diagnosen alltså egentligen inte finns. Mest aktiva har Miljöpartiet varit, med mer än hälften av motionerna, på andra plats kommer Centern.

Något annat som är hokus pokus men som har kunnat kamma hem miljontals kronor av skattepengar är antroprosofiska läkemedel. De har enligt Läkemedelsverket varken lindrande eller botande effekt. Enligt forskare har de bara en placeboeffekt.

Ändå kan patienter remitteras till Vidarkliniken i Järna utanför Södertälje, landets enda antroprosofiska klinik, som numera även har mottagningar i Norrköping och Stockholm. Och just Vidarkliniken har sedan 2002 dessutom fått tre miljoner kronor direkt från statsbudgeten. Totalt har de fått minst 27 miljoner kronor i extra bidrag. Förutom ersättning för patienter.

Enligt Vidarkliniken ska medicin ges i kombination med massage, badterapi, terapeutiskt målning och modellering och musiktterapi. Wala heter det stora företag som gör medicinen, från enbart växt- och djurriket. Det verkar jobba mest med extrakt från kor och grisar, som sedan späs ut miljoner gånger.

I deras produktkatalog kan man hitta injektionspreparat och tabletter från bland annat fosterhinnor, ändtarmsöppning, kranskärl, livmoderslemhinna, penis, moderkaka och prostata. Exempelvis finns en medicin gjort på extrakt av kossans tallkottkörtel (epifysen), utspätt och injicerat på barn under sex år kan det harmonisera tillväxt- och utvecklingsstörning.

Ni hör ju hur galet detta är.

Så enbart på påståenden om elöverkänslighet och antroprosofisk läkekonst har skattebetalarna slängt 36 miljoner kronor. Trots att det är mumbojumbo. Pengar som staten kunnat lägga på något som faktiskt existerar.

Resurserna är inte oändliga, det finns ingen liten pengakran i Rosenbad. Utan varje krona det offentliga förfogar över har någon människa betalat in till systemet. Dags att börja respektera våra skattepengar betydligt mer och fokusera på slöseriet.