Hermansson: Helt rätt att utlysa ett nyval

Ledare Artikeln publicerades
Storbritanniens premiärminister Theresa May överraskade på tisdagen genom att utlysa parlamentsval redan till 8 juni. I proceduren ingår att gå till drottning Elisabeth II och informera om beslutet. Bilden från i juli i fjol när May tillträdde.
Foto:Dominic Lipinski
Storbritanniens premiärminister Theresa May överraskade på tisdagen genom att utlysa parlamentsval redan till 8 juni. I proceduren ingår att gå till drottning Elisabeth II och informera om beslutet. Bilden från i juli i fjol när May tillträdde.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har spelat ut sitt kanske allra tyngsta kort – att utlysa nyval.

Med så unikt starka opinionssiffror bakom sig, och med alla dessa svåra förhandlingar om ett utträde ur EU som nu väntar, är det en fullgången manöver som kan ge henne ett starkare politiskt mandat att leda landet än det beslut som en konservativ partikongress fattade i höstas.

Theresa May var det enda trovärdiga alternativet när hennes företrädare, David Cameron, föll på eget grepp i samband med folkomröstningen om EU-medlemskapet. Det var ett parti i fritt fall som letade efter en ny ledare som kunde ta över i ett läge som ingen trodde var möjligt. Då, i början av juli, lät hennes ”Brexit betyder ”Brexit” som en till intet förpliktigande truism. Uttalandet var i praktiken ett sätt att köpa sig tid, och på samma gång en ursäkt för att skjuta de besvärliga ställningstagandena framför sig.

Men med en regering som – inom de gränser som man rimligen kan förvänta sig – gör som hon säger och artikel 50 i Lissabonfördraget aktualiserad, återstod att konsolidera sin och partiets ställning genom att förnya det folkliga mandatet.

Det är inte utan vissa risker som hon går till väljarna och ber om deras förtroende. Visserligen gynnar det brittiska valsystemet de två största partierna, men för Labour kommer tisdagens besked som en ännu ett hårt slag. Under Jeremy Corbyns ledarskap kan Clement Attlees och Tony Blairs stolta välfärdsparti inte vinna val; den interna splittringen är om något större än det externa missnöjet. Inte ens 45 procent av de egna sympatisörerna har förtroende för den ständigt oppositionelle vänsterpopulisten från valkretsen Islington North.

Allt talar för att Torypartiet vinner valet den 8 juni. Det mesta lutar åt att Theresa May får sin ställning bekräftad av väljarna och därmed stärkt inom partiet.

Men det var med ungefär samma sorts säkerhet som ingen – allra minst jag – trodde att öriket skulle rösta för Brexit.

Mikael Hermansson