Annons

Andreas Johansson Heinö: Barnslig tanke att svensk politik inte är vuxen

De historiska förändringarna gör att även Sveriges riksdag är kroniskt fragmenterad. Därför är det dags att gå tillbaka till grundvärderingarna – och att släppa kravet på att ha roligt tillsammans i politiken.
Andreas Johansson Heinö
Gästkrönika • Publicerad 15 oktober 2017
Andreas Johansson Heinö
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På väg att bli fragmentiserad bortom alla tidigare kända gränser? Dags för att låta grundvärderingarna bli viktigast för partierna, inte att ha roligt.
På väg att bli fragmentiserad bortom alla tidigare kända gränser? Dags för att låta grundvärderingarna bli viktigast för partierna, inte att ha roligt.Foto: Henrik Montgomery/TT

Europas politiska karta förändras snabbt nu. I Nederländerna har sju månaders förhandlingar till slut resulterat i en fyrpartikoalition som spänner tvärs över GAL-TAN skalan, med det socialliberala D66 och det evangelikala CU som ytterligheter.

I Tyskland inleds i veckan förhandlingar om en så kallad Jamaica-koalition där gröna kärnkraftsmotståndare ska samsas med marknadsliberala FDP.

Annons

Och inför dagens val i Österrike har varken socialdemokraterna eller de konservativa uteslutit samarbete med högerpopulistiska FPÖ.

Tre länder där otympliga så kallade stora koalitioner mellan socialdemokratin och konservativa nu ersätts av nya, oprövade konstellationer.

Från svenskt perspektiv framstår de nya färggranna koalitionerna som fullständigt otänkbara. Avståndet mellan D66 och CU är ungefär lika långt som mellan FI och KD; en tysk lösning vore som om Svenskt Näringsliv bildade ett parti som gick i allians med Carl Schlyter och Sara Skyttedal.

Ändå är detta förmodligen framtiden. De stora partiernas storhetstid är förbi. Väljarna fortsätter att bli mindre lojala och mer rörliga. Antietablissemangspartierna är här för att stanna.

Den oundvikliga följden är kroniskt fragmentariserade parlament.

Är den svenska oförmågan att tänka i liknande lösningar ett tecken på vår politiska kulturs bristande vuxenhet, för att använda det senaste modeordet?

Nej. Det är en populär men barnslig tanke att andra länders politiker skulle vara mer ansvarstagande och värdiga. Alla politiska kulturer rymmer sina fånigheter men de låter sig inte rangordnas i vuxenhet.

Däremot finns förstås skäl att reflektera över de specifika vanföreställningar som präglar den svenska debatten.

Att man ska ha roligt ihop, till exempel. Gladast vinner, brukade ju Maud Olofsson säga, vilket förstås inte stämmer. Politik ska inte vara roligt, det är ett nödvändigt ont. Den som tvivlar på detta uppmanas googla fram filmen från Alliansens plågsamma valkick-off 2014.

Än mer problematisk är idén att man ska dela värderingar med sina parlamentariska sängpartners. Inte ens partier lyckas ju vara särskilt homogena värdegemenskaper. Politikens hela väsen handlar om att identifiera, synliggöra, mobilisera utifrån skillnader i värderingar. Skillnader som sedan ska hanteras, inte överbryggas.

Annons

Därför har Jasenko Selimovic rätt när han hävdar (DN 10/10) att det är destruktivt att i förväg avkräva svar från partierna inte bara på vad de vill åstadkomma och hur, utan också med vem. Det är en tramsig retorisk lek som mycket effektivt tömmer politiken på syre.

Politik handlar om att på ett civiliserat sätt handskas med människor och idéer man ogillar. Idealt genom att växeldra ansvaret, undantagsvis genom att tillsammans lösa problem.

Så låter sig detta göras, i ett allt mer rörigt politiskt landskap?

Frågan är egentligen felställd, eftersom den antyder att det finns alternativ. Så är inte fallet. Även om Sverige ännu inte är framme vid en holländsk situation - med nischade partier för pensionärer, invandrare, för djur, för väckelsekristna - är det bara att acceptera att de långsiktiga förutsättningarna är rejält förändrade. Ju förr man inser detta desto bättre. Då ser man nämligen att historien faktiskt erbjuder en del goda lösningar på nya problem:

Gå tillbaka till grundvärderingarna. Skilj grundvalar från utsmyckningar. Lista de principer som inte är förhandlingsbara. Utgå från att andra gör detsamma. Och släpp kraven på att ha roligt tillsammans.

Annons
Annons
Annons
Annons