Annons

Hårda tag är allt annat än gratis

Det finns ett egenvärde med en bred partiöverenskommelse om akuta insatser mot gängvåld och organiserad brottslighet. Det förutsätter att regeringen är lyhörd och att oppositionen för sin del inte gör de nödvändiga kompromisserna till en ursäkt för att hoppa av.
Ledare • Publicerad 21 september 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Kumlaanstalten. Inte gratis.
Kumlaanstalten. Inte gratis.Foto: Per Knutsson/TT

En given fråga som regeringen måste svara på är i vilken utsträckning det finns tillräckligt med pengar för att ta de ”hårdare tagen” mot bus och brott. Att exempelvis slopa ”mängdrabatten” för flerfaldig brottslighet innebär trots allt fler i fängsligt försvar. Och det är sannerligen inte gratis.

Men visst kan det precis som Liberalernas Johan Pehrson konstaterade i sin kommentar under fredagseftermiddagen, uppfattas som både cyniskt och sorgligt om regeringen argumenterar mot vissa förslag med hänvisning till att de kostar för mycket pengar.

Annons

Den lista på förslag som den rödgröna regeringen lagt fram, utgör en blandning av sådant som det redan finns samsyn om och annat som det återstår att komma överens om. Vissa inslag måste övervägas av fler än politikerna. Minst lika viktigt är att det som ska kunna bli verksamma redskap för såväl polis som kriminalvården och socialtjänsten först och främst stäms av med profession och forskarsamhället. Detta får vare sig bli ett slag i luften eller förändringar som riskerar att förvärra situationen eller rentav skapa nya problem.

En av punkterna på listan är handlar om slopad straffrabatt för unga. Här måste kraven på eftertanke och måtta få stå längre fram i kön än brådskan.

Förslaget ska inte avvisas rakt av, men det finns goda skäl att låta det bli föremål för mer insatser än att övervägas i hastigt påkallade politiska samtal.

Annat kan och ska avfärdas ur sammanhanget av det enkla skälet att de inte går att genomföra snabbt. Moderaternas förslag om att införa anonyma vittnen måste dessutom först utredas så att de rättsprinciper som är inblandade inte sätts ur spel. Samma gäller med de så kallade visitationszoner som föreslagits och som företrädare för polisen avfärdat med att alla regler som behövs redan finns.

Slutligen: Politiskt sett kan det säkert framstå som tacksamt att konstra. Det kan löna sig att sätta hårt mot hårt.

Men det finns alltid en gräns.

Att hota med eller att faktiskt frånträda samtalen för att man inte får sin vilja igenom till punkt och pricka är inte vad som kan förväntas just nu. Den sortens attityd ska partierna överlåta åt sandlådan. Alla partier har ett ansvar för att bidra till att gängbrottslighetens framfart kan brytas i närtid.

Annons
Annons
Annons
Annons