Håll nu huvudet kallt: IS-folk och nazister skyddas också av grundlagen

Ledare Artikeln publicerades
Nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen framträder gärna med sina särpräglade flaggor. Här går sympatisörer på Strömbron i Stockholm i november i fjol. Nu väntas de få tillstånd att delta i Almedalen i juli.
Foto:Fredrik Sandberg/TT
Nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen framträder gärna med sina särpräglade flaggor. Här går sympatisörer på Strömbron i Stockholm i november i fjol. Nu väntas de få tillstånd att delta i Almedalen i juli.

Nu, när den vedervärdiga tidskriften Nya Tider fortsatt har klartecken för att delta även i höstens bokmässa, och när öppet nationalsocialistiska och våldsbenägna Nordiska Motståndsrörelsen ser ut att få tillstånd att delta i Almedalsveckan i sommar, är det tyvärr många debattörer och författare som har svårt att hålla huvudet kallt.

Självfallet är såväl Nya Tiders lilla hyrda hörn på bokmässan i Göteborg som NMR:s planerade tal och flygbladsutdelning i Visby inte avsedda att locka dessa yttrandefrihets- och demokratitorgs besökare.

De räknar inte med att vinna en enda själ till kampen där. De hoppas på att bli stoppade av arrangörer och myndigheter för att få martyrskapet bekräftat.

I brist därpå hoppas NMR givetvis på minst lika mycket rabalder som dåvarande nazistiska Svenskarnas Parti skapade när de fick demonstrationstillstånd i Visby inför Almedalen 2014.

De hoppas samtidigt trigga antiraster, och det vet de är enkelt, att samlas till kraftfulla motdemonstrationer, såväl rent fysiskt, som vi kan anta närmast sker under 1 maj i Falun, som i sociala medier och, till exempel, som under fredagen, genom ett upprop på DN Kultur där 139 författare och kulturpersonligheter – allt från Svenska Akademiens förre ständige sekreterare Peter Englund till Sveriges Radios medarbetare – skriver att ”så länge högerextrema krafter närvarar på mässan kan inte vi göra det”. I stället ska undertecknarna samlas på Världskulturmuseet 100 meter bort.

Det målet, att lyckas splittra de demokratiska krafterna, de som värnar den fantastiska svenska tryck- och yttrandefriheten, synes såväl Nya Tider som NMR lyckas rätt väl med nu.

På DN Kultur skriver Hynek Pallas apropå våldsaktiva Nordiska Motståndsrörelsens (de registrerades som parti hos Valmyndigheten 2015) att ”det är som om IS grundade en parlamentarisk svensk gren för att få mingla med Jan Björklund och Gustav Fridolin. Det får vara nog nu. Demokratin är vi. Och om vi inte ska protestera den här gången – så när?”

Ja, liknelsen med IS är inte så tokig. De är grupper som närs av varandra.

Men om IS mot förmodan skulle ansöka om utställningsyta i Almedalen så torde lagstiftningen gälla även dem. De skulle svårligen få nej av arrangören, Region Gotland. Precis som att det händer att personer i Borås uppträder med IS-symboler på kläderna i avsikt att göra en markering inför andra muslimer, kan det ske i Almedalen utan att det är ett lagbrott. Såsom lagen ser ut. (Att polisen kan säga nej av säkerhetsskäl är en annan fråga.)

Nu diskuteras som bekant om en variant av den norska antiterrorlagen borde införas i Sverige där någon form av aktiv medverkan – såsom att dela ut flygblad eller laga mat – till stöd för vissa specifika terrorgrupper och organisationer, som efter prövning anses ha som mål att förändra statsskickets och demokratins grunder, ska kriminaliseras. Men där är vi inte nu.

Så, visst, att ”säga nej till nazister” och att ”protestera”, som Hynek Pallas och andra manar till – situationen är djupt motbjudande – är givetvis på sin plats, även om det är precis vad NMR och Nya Tider önskar sig. Men vill man att Region Gotland ska stänga dörren, bör man samtidigt förklara på vilka lagliga grunder eller argumentera för någon form av nödrätt.

Bokmässans vd Maria Källsson gjorde ett viktigt påpekande i DN på torsdagen apropå att Bonnierförlagen uppmanat dem att stoppa Nya Tider, som också har koppling till en person som nyligen avslöjats med att ha gjort ”hembesök” hos misshagliga journalister:

”Visst stämmer det att vi kan porta extrema utställare från Bokmässan – vi avgör vilka som får ställa ut – men från samhället kan vi inte porta dem. Dessa värderingar finns och de vinner mark runtom i världen – ofta hjälpta av ett betydande martyrskap.”

Källsson lämnade visserligen öppet för en omprövning. Men hon påpekade också det som borde vara självklart:

”Även avskyvärda åsikter kan därför förekomma på en bokmässa – så länge de ryms inom demokratins gemensamma regler: lagen. Det är priset en bokmässa måste betala för att vara ett demokratiskt forum, med yttrandefriheten som icke förhandlingsbar bas.”

Medieorganisationen Utgivarnas vd Nils Funcke, expert på aktuell lagstiftning, säger ungefär detsamma i Sveriges Radio apropå NMR: ”Yttrandefriheten, mötesfriheten och föreningsfriheten gäller även de som majoriteten anser att vara förkastligt och upprörande”.

Situationen är svår. Konfliktnivån i samhället stiger oroväckande snabbt. Inget är viktigare än kampen för respekten för alla människors lika värde och demokratins fundament och alla som håller med har ett jobb att göra.

Men när det argumenteras för att det inte ska ske utifrån grundlagens bokstav blir vattnet lätt snabbt djupt.