Håll ett öga på ungdomarna

Ledare Artikeln publicerades
Foto:HENRIK MONTGOMERY

Ungdomsförbunden kan både hjälpa och stjälpa sina moderpartier. Det lönar sig att hålla koll på vad de unga har för sig.

Under helgen gästas Borås av Liberala ungdomsförbundet som håller kongress. LUF vill ersätta nuvarande partiledaren Jan Björklund med utmanaren Birgitta Olsson. När förbundsstyrelsen röstade i juni blev det nio röster för Olsson, men bara en för sittande partiledaren. Björklunds förkämpe i LUF-styrelsen var Simona Mohamsson från Göteborg. Uppenbarligen finns en stark längtan efter förändring i LUF som under kongressen i Borås ska ta fram en ny politisk riktning.

I helgen har också SSU kongress, i Stockholm. Där blir det festligheter. SSU fyller 100 år. Det var ju 1917 som arbetarrörelsens första ungdomsförbund, sduf, uteslöts och blev kärnan i Vänsterpartiet kommunisterna. Annars är SSU idag kanske ett av de svagare ungdomsförbunden i relation till sitt moderparti. S har genom förankringen i fack och folkrörelser behållit fler kranar att få nya politiker ur.

Annat är det i Moderaterna där många äldre politiker klagar över att MUF genom medlemsantalet får stort inflytande vid till exempel internval. Ett ännu tydligare exempel på starkt ungdomsförbund är Kristdemokraternas KDU. Där formades både Ebba Busch Thor och hennes nykonservativa linje. Äldre kristdemokrater har fått svårt att känna igen Alf Svenssons parti sedan ungdomarna tog över.

Även inom Centerpartiet har ungdomsförbundet spelat en omdanande roll. CUF:are var dominerande röster i det utvecklingsarbete som ledde fram till den förändring i socialliberal riktning som nu betalar sig i opinionsstöd. Kanske bör man också nämna Sverigedemokraterna som kände sig tvungna att utesluta sitt ungdomsförbund för att de rörde sig i en riktning som inte rimmade med partiledningens försök att framstå som ett parti bland andra.

Ungdomsförbunden är viktiga för den som vill förstå svensk politik. Där skolas nya politiker, men det är också där som framtidens politiska idéströmmar formas.