Guteland: Slutenhet innebär något negativt för Sverige

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Maskot

Det går bra för Sverige. Bäst i klassen på nästan allt. När den oberoende, internationella organisationen World Economic Forum, WEF, granskar världens länder i en sammanställning som presenterades i vår får Sverige toppbetyg och landar som etta.

Rubriken lyder ”Why Sweden beats other countries at just about everything”. Låg korruption, hög innovation, starkt pass, hög jämställdhet, globalt konkurrenskraftigt, bra plats för gamla, bra på språk, bäst rykte.

Undersökningen är förstås fantastiskt bra för Sverige bara genom vilken PR det ger landet. Kanske inbillar jag mig, men faktum är att jag de senaste veckorna upplever att jag i Bryssel och Strasbourg (de två städer som jag oftast befinner mig i) har hört fler än vanligt som berömt Sverige för att ha en enastående samhällsmodell som inte ska jämföras med andra länders.

Senast idag var det en grekisk taxichaufför i Strasbourg som tyckte att det vore bra för bebisar att ha en mjukstart i hemmet inför det kommande stressiga livet. Jag sa något om Sverige och att också förskolan kan vara bra, varvid han utbrast, men där sa du ett magiskt ord "Sverige", ni har en bättre förskola, ett bättre samhälle.

Men framförallt visar WEF:s undersökning att samhällen som investerar i trygghet, i gemensam välfärd och goda jämlika villkor på arbetsmarknaden kommer att lyckas bättre också på den globala arenan.

Göran Persson brukade säga om Sverige, när motståndarna ville montera ner välfärden i syfte att bli konkurrenskraftiga, att "humlan flyger". Oj så rätt han hade och wow så fint den fortsatt att flyga för den här regeringen.

Är allt då frid och fröjd? Nej knappast. Vi lever vi en politiskt svår tid. Populister och rasister vinner terräng på sina håll i Europa. Det finns numera en ängslig inåtvänd ton i debatten såväl här hemma som i många av EUs medlemsländer. Hot vilar överallt. Partier tävlar i att vilja sluta sig inåt, stänga gränser, baktala EU och vädja till mänsklighetens lägre instinkter.

En av de insikter vi måste skaffa oss är att rädsla är en dålig politisk drivkraft för den som vill bygga framtida framgång. Den förlamar och förminskar våra möjligheter. Ett exempel är den protektionistiska diskussionen som just nu pågår i flera av EU:s medlemsländer och i USA.

Istället för fokus på de verkligt viktiga framtidsfrågorna om hur EU ska bli ledande kontinent för innovation, forskning, jämställdhet, miljö och klimat, så ser vi en diskussion där fokus är mindre samarbete, mer slutenhet, rädsla för omvärlden.

För Sverige är det en negativ utveckling. Vi är ett litet exportberoende land med stort beroende av EU och omvärlden såväl för export och jobb som för globala utmaningar som migration, klimat och säkerhet. Låt oss ta varning från Brexitkaoset.

Vi ska inte heller, utifrån vår nuvarande position, bli malliga som nöjda katter. Vi ska istället ta kraft från vårt lands nuvarande framgång och stärka vår svenska modell så att den står stark också imorgon. Det är som fantastiska Karin Boye sa "Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och mening med vår färd - men det är vägen som är mödan värd."