Annons

Jytte Guteland: Madrid blev en besvikelse

Förra veckan deltog jag på klimattoppmötet i Madrid -COP25. De flesta har nog hört att mötet blev något av en besvikelse. Jag känner samma sak.
Jytte Guteland
Inpass från vänster • Publicerad 18 december 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres talar på klimatmötet i Madrid.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres talar på klimatmötet i Madrid.Foto: Paul White

Efter höga förväntningar är det alltid tråkigt när resultat uteblir. Själv hade jag deltagit i Europaparlamentets arbete inför klimatkonferensen och drivit på för såväl högre ambition att minska utsläppen från medlemsländernas sida som slut på subventioner av fossila branscher och energiprojekt.

Dessutom laddade vi ordentligt genom att utlysa ett klimatnödläge från Europaparlamentets sida. Det var en viktig signal för att larma hela det politiska systemet och kräva att EU prioriterar klimatarbetet högre än allt annat kommande år om vi ska ha en chans att stoppa den globala upphettningen. Klimatnödläget gav förstås ökad förväntan också på klimatkonferensen i Madrid. 



Annons

Detta år berörde emellertid förhandlingarna främst de regler som ska gälla mellan världens länder för att tolkningen av Parisavtalet och själva bokföringen av utsläpp ska vara lika för alla. De stora frågorna om hur mycket mer världens länder behöver få ner utsläppen väntas nästa klimattoppmöte ta tag i. Trots den något tekniska dagordningen är det förstås viktiga frågor som avhandlades, det är ju avgörande för klimatet om länder inte räknar alla de utsläpp som faktiskt förekommer, utan istället friserar siffrorna på olika sätt.

Det var därför en besvikelse att klimattoppmötet inte lyckades enas om ett avtal om dessa frågor. Detta trots långa förhandlingar och god vilja från majoriteten av världens länder, framförallt EU-länderna visade vilja att komma framåt. Brasilien, USA och ett fåtal andra länder tyckte inte det utan höll fast vid orimliga krav som tillät dubbelräkning av utsläppsminskningar och band fast medlemsländerna vid för låg ambition för klimatet. Det enda som tröstar är att det hade varit värre om världens länder enats om svaga regler som underminerar möjligheten att enas om ambitiösa åtaganden från medlemsländerna nästa år, då klimattoppmötet blir mer politiskt och ännu viktigare. 



EU har laddat inför detta både genom att lansera en ny färdplan för EU, en så kallad ”European Green Deal” och genom strategiska samtal med länder som vill leda klimatarbetet. Den kommer lägligt. Det behövs ny energi efter den förra veckans besvikelse i Madrid. Jag måste säga att jag är positivt överraskad. I över fem år har jag i min roll som parlamentariker drivit att Europa ska ledas och granskas från en hållbar riktning och att all politik ska handla om en hållbar framtid, såväl ekologiskt som socialt. Nu säger äntligen EU-kommissionen att detta  är den stora politiska prioriteringen för kommande år. Äntligen!

Med det sagt innebär detta givetvis inte att saken är biff. Tvärtom. Nu startar arbetet. Det finns en rad frågetecken och flera kritiska delar, detta är bara en färdplan som ska fyllas med innehåll. I veckan startar vi med en debatt om de förväntningar vi har i Europaparlamentet

.

Låt nästa decennium bli vändningen för klimatet. Det ska jag ha som nyårsönskan och löfte. Men först God Jul! 


Annons
Annons
Annons
Annons