Annons

Jytte Guteland: ”Grön deal” ger en nystart

Det nya decenniet inleddes med de förskräckliga nyheterna om det eldhärjade Australien. Bränder lika stora som hela Stockholms län fick Australien att lika en sol snarare än vår planet, Tellus, där människor och djur normalt sätt kan leva.
Jytte Guteland
Inpass från vänster • Publicerad 15 januari 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade EU:s gröna ”deal” för klimatet i december förra året.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade EU:s gröna ”deal” för klimatet i december förra året.Foto: Francisco Seco

Ingen kan ha missat de förfärliga förluster som bränderna har inneburit. Eld innebär för oss människor, som bekant, både ljus och mörker. Liv och död. I den globala uppvärmningens tid innebär elden mörker. Människoliv och djurliv som släcks, och egendom som förstörts. För den biologiska mångfalden har bränderna i Australien inneburit en katastrof med miljontals döda djur.

Världen avslutade det förra decenniet med att under COP25 i Madrid misslyckas med att enas för bättre regler till försvar för klimatet. Det är just nu, i skogsbrändernas tidsålder, mycket svårt att förstå de politiker och de nationer som inte vill öka takten för klimatpolitiken.

Annons

Det är det här som unga människor världen över och det Greta Thunberg, genom Fridays For Future, försöker få världen att förstå. Både vanligt folk och klimatforskare kräver att världen agerar.

Mot ovanstående bakgrund är det lätt att känna hopplöshet inför den pågående klimatkrisen. Men forskarna är tydliga med att det fortfarande går att vända utvecklingen rätt. Ett klimatneutralt samhälle är möjligt, men sker inte av sig självt.

För att nå dit krävs konkreta insatser. EU har ett särskilt ansvar och de ekonomiska möjligheterna att leda världens omställning till det klimatsmarta samhället. Om vi visar resten av världen att vi kan minska utsläppen i linje med Parisavtalet och samtidigt skapa ekonomisk tillväxt och gröna jobb så skapar vi inte bara konkurrensfördelar för våra företag, utan ökar också sannolikheten att andra länder stärker sina egna klimatåtgärder.

För att vi ska klara klimatomställningen måste klimatpolitiken vara viktigast på dagordningen. Vi måste göra betydligt mer än i dagsläget för att minska utsläppen, men även se till att EU:s länder inte har regler, till exempel subventioner till fossil energi, som faktiskt motverkar klimatmålsättningarna. Lika viktigt är att hela samhället bidrar till att minska utsläppen. Det är oacceptabelt att sektorer går under radarn och undantas från våra klimatkrav, medan resten av samhället försöker ställa om. Jag tänker här på flyget som bara betalar för 15 procent av sina utsläpp och sjöfarten som fortfarande inte omfattas av skarpa klimatkrav.

För att avsluta gladare än jag startade måste jag ändå säga att EU-kommissionen har visat att den gröna omställningen är den viktigaste prioriteringen för EU. Den så kallade ”gröna dealen” som presenterades i slutet av förra året är en nystart för klimat och miljöarbetet och innebär att all relevant lagstiftning förväntas styra mot hållbarhet. För mig är detta ett politiskt ljus som förhoppningsvis kan innebära att EU vill ta det ledarskap för klimatet som världen behöver. Jag kommer göra allt för att pressa på i den hållbara riktningen. Det är mitt löfte för det nya året och decenniet.

Annons
Annons
Annons
Annons