Annons

Jytte Guteland: EU måste skydda visselblåsare

Jytte Guteland
Mitt Europa • Publicerad 28 oktober 2017
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia väcker frågan om hur EU skyddar så kallade visselblåsare.
Mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia väcker frågan om hur EU skyddar så kallade visselblåsare.Foto: Rene Rossignaud

Nyligen skakades Europa av det brutala mordet på den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia, som bland annat gjort sig känd för sitt arbete mot korruption och med de så kallade Panama-papperen.

Hon bedrev ett viktigt arbete för att upplysa allmänheten och hon fick betala med sitt liv. Det var en chock att ta del av nyheterna om detta. Mord på en journalist som utför ett grävande arbete inom EU!

Annons

Allt måste göras för att sanningen om mordet ska fram. Veckans arbete för att skydda visselblåsare, fick därmed en ny dimension – den att hedra minnet av Daphne Caruana Galizia.

För egen del tänker jag också, i arbetet med att stärka visselblåsarnas rättigheter, på alla de modiga kvinnor som trätt fram och berättat om sexuella trakasserier och övergrepp i olika delar av samhället. Jag ägnade en lång tågresa åt att läsa berättelser från kvinnor som deltog i #meTookampanjen. När jag kom fram var jag skakad, men än mer övertygad om att denna kampanj betyder mycket både för att få upprättelse och för att förändra strukturerna som göder sexismen.

Det kändes därför viktigt att medverka i beslutet att skydda och stärka visselblåsare. De är viktiga för vår demokrati. Nu efter denna veckas omröstning och tydliga uppmaning från Europaparlamentet måste EU-kommissionen snarast möjligt ta fram ett förslag som skyddar visselblåsare i hela unionen.

Ingen ska behöva riskera att förlora jobbet eller på andra sätt straffas för att de larmar om oegentligheter och missförhållanden på sin arbetsplats eller i samhället.

Vi vet sen tidigare att enskilda personer som larmar är ett av de mest effektiva vapen vi har mot korruption, skatteflykt och inte minst miljöbrott. Därför vill vi ha tydliga regler som garanterar anonymitet och allas rätt att larma till allmänheten.

I mitt arbete i det rättsliga utskottet, där denna fråga behandlades, har jag valt att fokusera på vikten av att skyddet för visselblåsare ska vara så omfattande som möjligt och täcka in så många arbetsplatser som möjligt.

Jag har också betonat vikten av att enskilda medlemsländer måste kunna gå längre och ha starkare regler än den miniminivå vi uppnår i hela EU. Detta för att länder som likt Sverige redan har stark lagstiftning, inte ska behöva backa bandet för att anpassa sig till en genomsnittlig nivå.

Den konservativa EPP-gruppen, där de svenska moderaterna och kristdemokraterna ingår, valde dock att sätta företagens intressen framför visselblåsares rättigheter och röstade emot flera krav för ökad och rättsligt bindande visselblåsarskydd.

Förra veckans mord på journalisten Daphne Caruana Galizia aktualiserade ytterligare vikten av att skydda och värna de modiga visselblåsarna. Trots detta gick de konservativa politikerna samman med liberalerna och stoppade den planerade debatten om visselblåsarskydd och i kraft av deras majoritet i parlamentet kunde de istället se till att hålla en mycket mer begränsad, separat debatt med anledning av av Daphnes mord. Bara gruppledarna fick yttra sig, inte resten av oss ledamöter.

Mot bakgrund av mordet är det inte bara anmärkningsvärt utan också helt oacceptabelt att de konservativa på detta sätt aktivt motarbetar det akuta behovet av ökat skydd för visselblåsare. Öppenhet är en förutsättning för demokrati och helt avgörande för EU:s framtida utveckling.

Annons
Annons
Annons
Annons