Gustafsson: (S)ystemet är riggat

Ledare Artikeln publicerades

Granskningsavgifter, kollektivanslutningar, fackföreningsavgifter som går till Socialdemokraterna, a-lotterierna. Metoderna har varit och är många för att i det dolda ge fördelar till Socialdemokraterna och föreningar i dess omloppsbana. Visste du att landets hyresgäster utan att veta om det betalar hundratals miljoner kronor till Hyresgästföreningen?

Kollektivanslutningarna av LO-medlemmar till Socialdemokraterna är historia. Däremot skickar flera LO-förbund automatiskt över en del av medlemmarnas medlemsavgifter till S trots att en majoritet av medlemmarna uppger att de skulle rösta på andra partier om det var val i dag (Dagens Arena 2/6). Inför valet 2014 intervjuade Dagens Arbete stålverksarbetaren Johan Stenberg i Oxelösund om tilltaget (6/2 2014): "Jag vill inte skicka ett öre till ett parti jag inte stöder. Nu gör IF Metall det oavsett jag vill eller inte. Det handlar om principen. Vill jag skänka till ett parti gör jag det själv."

En ganska rimlig princip va?

De flesta av oss vet nog om vilka ideella föreningar man varje år betalar in avgifter till, oavsett om det rör sig om båtklubben, barnens fotbollslag eller Naturskyddsföreningen. Men det finns avgifter som är svårare att upptäcka. Om du bor i en hyreslägenhet betalar du med allra största sannolikhet varje år in 144 kronor till Hyresgästföreningen – utan att veta om det.

Avgiften kallas hyressättningsavgift och utgår till Hyresgästföreningen för att de förhandlar om hyran med hyresvärden. Att du inte vet om det är inte särskilt överraskande. Pengarna till Hyresgästföreningen dras nämligen aldrig från ditt eget bankkonto, utan skickas in av värden till Hyresgästföreningen. Men till syvende och sist är det de boende som får stå för fiolerna. Endast om man aktivt kontaktar hyresvärden och ber om att slippa avgiften – som hyresgästen troligtvis aldrig har hört talas om – kan man undvika inbetalningen.

144 kronor kanske inte låter som särskilt mycket pengar men av Hyresgästföreningens årsredovisning för 2015 framgår att avgiften står för cirka 25 procent av föreningens samlade intäkter om cirka 800 miljoner kronor. Det är alltså inga småpotatisar, utan hundratals miljoner kronor, som i det dolda överförs från hyresgästernas till föreningens bankkonto.

På pappret är Hyresgästföreningen en partipolitisk obunden förening men vid en snabb blick på både persongalleri och politiska ställningstaganden råder det inga tvivel om att föreningen har nära band till Socialdemokraterna och arbetarrörelsen. Mångåriga ordförande under 2000-talet var Barbro Engman som på sitt CV bland annat kan skriva att hon varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Hennes efterträdare på ordförandeposten sedan 2014 heter Marie Linder och kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på LO. På Allégatan 61 i Borås sitter Hyresgästföreningens skylt symboliskt tätt intill SSU:s och S-studenternas. Det brukar heta att en bild säger mer än tusen ord.

Kanske sympatiserar du som hyresgäst med Hyresgästföreningen, kanske gör du det inte. Föreningen har många medlemmar men samlar långt ifrån alla hyresgäster. Det kanske låter provokativt men vore det inte rimligt om man själv bestämde vilka föreningar man skickar pengar till? Särskilt om de har en politisk agenda.