Gula västarnas protester blir allt mer tondöva

Ledarkrönika Artikeln publicerades
Pamela Anderson ryckte nyligen ut till Gula västarnas försvar på Facebook. Men åsikterna i rörelsen spretar allt mer.
Foto: Christophe Ena
Pamela Anderson ryckte nyligen ut till Gula västarnas försvar på Facebook. Men åsikterna i rörelsen spretar allt mer.

De gula västarna och deras proteströrelse i Frankrike har rönt stor uppmärksamhet de senaste månaderna.

Rörelsen, som började som en protest mot skattehöjningar på bensin och diesel, har kommit att idag omfatta en bred och brokig kyrka av allt från vaccinmotståndare, arbetare på landsbygden till katolska fundamentalister.

När skådespelerskan Pamela Anderson, sen många år bosatt i Frankrike, ryckte ut till Gula västarnas försvar på Facebook och menade att vad är deras våld i jämförelse med “det strukturella våld som utövas av den franska – och den globala eliten?” blir det tydligt hur etablerat och utbrett den konspiratoriska fientligheten mot den politiska makten blivit.

Gula västarnas spretiga samling av åsikter förklaras inte av deras vilja till något annat, utan av ett populistiskt motstånd mot vad som för stunden passar. Anderson kan dansa efter Gula västarnas pipa, men ingen kan förneka att protesterna låter allt mer tondöva.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.