Grönbäck: Lättare att få medicin med detsamma

Ledare Artikeln publicerades
Tack vare omregleringen av apoteken kan du numera hitta lindring för din oplanerade snuva eller huvudvärk under kvällstid i din närmsta matbutik.
Foto: Jessica Gow/TT
Tack vare omregleringen av apoteken kan du numera hitta lindring för din oplanerade snuva eller huvudvärk under kvällstid i din närmsta matbutik.

I maj 2001 anmäldes Krister Hanner för att ha sålt huvudvärkstabletter och nikotintuggummi i en hälsokostaffär. Hanners försäljning var givetvis olaglig. Så fick det inte gå till – sälja läkemedel i icke-statlig butik!

Krister Hanner själv var högst medveten om att aktionen var olaglig. Han hade rentav annonserat i Stockholmspressen om att ”brott kommer att begås” och när försäljningen börjat själv lyft på luren och ringt polisen.

Hanner utmanade staten som haft monopol på apotek sedan år 1970 – en tid då vänstervågen rådde och stordrift och förstatliganden sågs som positivt. Det skulle dröja till juli 2009 innan det svenska apoteksmonopolet avskaffades.

När avregleringen nu fyller tio år kan konstateras att inte heller den har stått utan kritik. Aftonbladets ledarsida har uttryckt att reformen präglades av en övertro på marknaden, medan ETC:s motsvarighet menar att apoteket nu har blivit en ”sminkbutik utan mediciner”.

Den reform som regeringen Reinfeldt genomförde var i själva verket inte så mycket en avreglering som en omreglering. Apoteksområdet är fortfarande reglerat, men vem som helst får däremot äga och driva apotek – och får göra det var som helst i landet. I november 2009 blev det också möjligt att sälja vissa receptfria läkemedel i andra butiker. Som Ipren på Ica.

Trots de många varningar som gavs i samband med liberaliseringen är det i dag inget parti som tycks driva frågan om återförstatligande. Kanske för att effekterna överlag har varit goda.

Sedan omregleringen har 493 apotek tillkommit, en ökning på 53 procent. Den genomsnittliga öppettiden för ett apotek har ökat med 11 timmar per vecka. Antalet söndagsöppna apotek har gått från 154 till 545 stycken.

Överlag har alltså tillgängligheten blivit betydligt bättre – och då har vi inte ens nämnt den växande näthandeln av apoteksprodukter eller att det ibland kan räcka att gå till Willys.

Men kritiken fortsätter. Ibland talas om en överetablering av apotek – men Sverige har fortfarande bland den lägsta apotekstätheten i Europa. Ibland talas om en drabbad glesbygd – men där ligger apoteken på samma nivå som före omregleringen. Ibland talas om bristande lager på receptbelagda läkemedel – men det problemet är europeiskt och inget som kan förklaras med en tio år gammal svensk reform.

Avregleringen anklagades för att vara ideologiskt driven, som om det skulle vara ett motargument i sig självt och som om inte även 1970 års förstatligande var ideologiskt. Hursomhelst har effekterna av avregleringen överlag varit positiva. En del återstår att göra, men det mesta är betydligt bättre nu än för tio år sedan – som att du kan hitta lindring för din oplanerade snuva eller huvudvärk även under kvällstid utan att företagaren som säljer det till dig polisanmäls, till exempel.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.