Annons

Johanna Grönbäck: I riktning mot splittring

Vem är det egentligen som ställer arbetare mot arbetare?
Johanna Grönbäck
Ledarkrönika • Publicerad 20 maj 2019
Johanna Grönbäck
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Partiordförande Stefan Löfven samt toppkandidaterna Jytte Guteland (tv), Heléne Fritzon och Johan Danielsson (th) presenterar Socialdemokraternas valmanifest inför valet till Europaparlamentet.
Partiordförande Stefan Löfven samt toppkandidaterna Jytte Guteland (tv), Heléne Fritzon och Johan Danielsson (th) presenterar Socialdemokraternas valmanifest inför valet till Europaparlamentet.Foto: Naina HelÈn JÂma/TT

När LO och dess partiverksamhet Socialdemokraterna rullar fram sina valfilmer är det med hjälp av lastbilar. Stefan Löfven frågar på charmigt manér den europeiska lastbilschauffören om det inte är fika-tajm. Johan Danielsson konstaterar från bakluckan på en annan lastbil att de ska ta tillbaka kontrollen.

Danielsson är LO:s kandidat till Europaparlamentet och återfinns som andranamn på Socialdemokraternas lista.

Annons

Att det är en bedrövlig och osedvanligt trist valrörelse med en bedövande avsaknad av sakpolitik har redan påpekats av många. Partier går till val på känslor, floskler och på att tillskriva motståndare värderingar som de inte har.

I centrum för den sakpolitiska delen av socialdemokratins valrörelse står förbättrade arbetsvillkor. Man vill att fackliga rättigheter ska överordnas de friheter som är och har varit EU:s grundläggande syfte.

När Danielsson målar upp bilden är det med mycket vevande. Han talar om hur högern har dominerat EU och att denna skapat ett Europa där ”arbetare ställs mot arbetare”. Retoriken är slagkraftig, men verkligheten en annan.

Under bara det senaste året har Europaparlamentet röstat igenom förändringar av det direktiv som reglerar arbetsvillkor för så kallade utstationerade arbetstagare. Det handlar förenklat om ”den polska rörmokaren” som är anställd i ett EU-land och tillfälligt utför arbete i ett annat.

Nu har reglerna ändrats på ett sådant sätt att de i praktiken blivit gränshinder. För att hindra lönedumpning, har det sagts. Men väldigt lite tyder på att det har varit problem. För att värna arbetstagarnas villkor, har det också sagts. Men följden av regeländringarna riskerar bli att de förlorar arbetstillfällen.

I det arbetet har svensk socialdemokrati varit drivande och på europeisk nivå haft stöd av EPP, den konservativa partigruppen i parlamentet. Frågor som LO brinner för skapar alltså inte konflikt mellan europeisk höger och vänster. Däremot mellan öst och väst.

De mest högljudda protesterna mot ändringarna av utstationeringsdirektivet kom från Lettland, Litauen, Polen och Ungern – de länder som exporterar flest gästarbetare. De påpekar att de skärpta reglerna försämrar deras möjlighet till arbeten utomlands – och därmed också möjligheten till de högre inkomster som arbete i västländer som Sverige innebär.

Den svenska högern i M, KD, L och C röstade emot förändringarna av utstationeringsdirektivet. S hade däremot stöd av SD.

Att ställa arbetare mot arbetare klarar socialdemokratin av att göra alldeles utmärkt på egen hand, utan hjälp från svensk höger.

Annons
Annons
Annons
Annons