Glöm gränsen, samarbeta mer istället

Ledarkrönika Artikeln publicerades
Mette Fredriksen vill inte ”importera” svensk, organiserad brottslighet till Danmark.
Foto: Heiko,Junge
Mette Fredriksen vill inte ”importera” svensk, organiserad brottslighet till Danmark.

Norge, Danmark och Sverige har allt att vinna på ett starkare samarbete mot brottslighet och extremism.

Tidigare i veckan ville Norges statsminister Erna Solberg (H) se ett samarbete med Sverige när det gällde högerextremism och nynazism. Det råder inga tvivel om att sådana yttringar finns i Norge, men de är väsentligen vanligare och mer månghövdade på andra sidan kölen. Det finns dessutom ett organiserat samarbete mellan grannländernas extremister som gör sig påmint i handling. Som Solberg påpekade i samband med den presskonferens hon höll under politikerveckan i Arendal, så talas det ofta svenska i leden ”när högerextremister marscherar på norska gator”.

Avsaknaden av en verklig gräns mellan Sverige och Norge gör det givetvis lättare för extremisterna. Men det är samtidigt långt ifrån hela sanningen. Via internet ligger hela världen öppen för den som vill få inspiration i sin radikalisering.

Det finns ingen anledning att misstro statsministern när hon säger att ett närmare samarbete är nödvändigt. Men det råder heller inga tvivel om att inte minst Høyres samarbetsparti Fremskrittspartiet ofta förekommande främlings- och muslimfientliga retorik också bidrar till att extremismen i Norge växer av egen kraft.

Att även nyvalda statsminister Mette Fredriksen (S) ser Sverige som ett problem förvånar inte. Men då handlar det i första hand om organiserad brottslighet. Dansk polis har under onsdagen anhållit två svenska män som misstänks för bombattentatet mot Skatteverket i Köpehamn den 6 augusti. En av de misstänkta gärningsmännen, en 22-åring från Malmö, greps av svensk polis. Till Sydsvenskans reporter Olle Lönneus sa Fredriksen att Danmark visserligen har en inhemsk gängkriminalitet, men att hon inte vill att de många skjutningar och sprängningar som förekommer i Malmö ska sprida sig över Öresund.

Här finns två perspektiv som krockar med varandra. Det ena handlar om egennytta och spel för inhemsk publik. Men det är alldeles för lätt att se Sverige som orsak till Norges och Danmarks problem eftersom den sortens förenkling reducerar det verkliga problemet till politiskt poserande. Det andra är att högerextremism och organiserad brottslighet utgör ett gemensamt nordiskt problem som inte endast kan mötas med nationella insatser.

Det senare är det relevanta. Om detta borde Erna Solberg, Mette Fredriksen och Stefan Löfven inte ha några problem att komma överens.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.