Ge eleverna en ärlig chans

Ledare Artikeln publicerades
Elever som inte har gymnasiebehörighet behöver få en ärlig chans.
Foto: /TT
Elever som inte har gymnasiebehörighet behöver få en ärlig chans.

Introduktionsprogrammen gör mer skada än nytta för de elever som kämpar för att få behörighet till gymnasiet.

Introduktionsprogrammen gör mer skada än nytta för de elever som kämpar för att få behörighet till gymnasiet.

”Ett systemhaveri som levererar utslagning snarare än kunskapsresultat”. Så beskriver Lärarnas Riksförbund gymnasieskolans introduktionsprogram som är till för de elever i grundskolan som av olika skäl inte klarar av att få gymnasiebehörighet.

På de olika introduktionsprogrammen är det tänkt att elever ska rustas för att komma vidare i sin utbildning, med siktet inställt på att så småningom börja läsa vid gymnasiet. Men bara 6 procent av de elever som går i introduktionsprogrammen klarar att ta en gymnasieexamen inom tre år. Efter ytterligare ett år lyckas fortfarande bara 14 procent, enligt Lärarnas Riksförbund (10/6).

Det är med anledning av detta som lärarfacket vill lägga ner introduktionsprogrammen och i stället ersätta det med en ny skolform. Bland annat föreslås förlängd skolplikt för elever som saknar gymnasiebehörighet och ett större ansvar på grundskolorna att öka gymnasiebehörigheten bland elever.

Förslaget innebär således att särlösningar, som till exempel lovskola där elever läser igen skolarbete under loven, måste slopas. Lovskola är en fantastisk möjlighet för den som behöver komma i kapp med betygen. Men samtidigt innebär lovskolan att såväl eleven som skolan binder upp sitt hopp vid en särlösning som inte håller i det långa loppet. Det primära målet måste vara att elever ska klara sig på den redan utsatta tiden och att rikta det extra stöd som eleverna i fråga behöver.

I Borås finns introduktionsprogrammen på Björkängsgymnasiet som i veckan fick beskedet att flytten till nybyggda lokaler på Kyllared ställs in. Detta efter att prognoser visat att det framöver kommer bli betydligt färre elever som behöver gå de introduktionslinjer som gymnasieskolan erbjuder. Berörda elever kommer därför spridas på Borås olika gymnasieskolor istället.

Hanteringen av den uteblivna flytten har kritiserats av Moderaterna som menar att det är rent slöseri med skattemedel. Men vad som är ännu större slöseri vad gäller såväl resurser som livschanser är introduktionsprogrammens ineffektivitet.

Det är läge att fråga sig om inte det är dags för en ny nationell skolform som avvecklar introduktionsprogrammen - och ger eleverna en ärlig chans.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.