Gäst hos kommunverkligheten

Ledare Artikeln publicerades
Entrén till kommunhuset i Växjö, vars senaste reform fått kritik på DN:s ledarsida.
Foto: Johan Nilsson/TT
Entrén till kommunhuset i Växjö, vars senaste reform fått kritik på DN:s ledarsida.

Att nationella ledarsidor engagerar sig i kommunpolitik hör till ovanligheterna. Att Dagens Nyheters ledarsida gjorde detta är välkommet – men angreppet är felriktat.

I Växjö kommun som styrs av en blågrön konstellation så behöver ungdomar som vill ha kommunala sommarjobb ha godkänt i svenska och matematik. Har dem inte detta så så kan de ändå söka de kommunala sommarjobben, men erbjuds då en kombination av sommarskola och sommarjobb, där sommarskolan är ett villkor för jobbet.

I en text på ledarplats i Dagens Nyheter kallar Lisa Magnusson detta för en “en meningslös och rätt sadistisk princip” och menar att detta sätter käppar i hjulet för ungdomar som har det svårt.

Magnusson skriver att detta för tankarna till godsägaren i filmen “Den enfaldige mördaren” som driver in en skuld av en bonde så denne tvingas sälja sin häst, allt för att godsägaren sedan ska bränna sedlarna eftersom det handlar om principen.

Det är trevligt att jämföra politik man ogillar med med fiktiva referenser som skildrar en svunnen tid. Men de bönder som levde i socknarna förr skulle nog blivit samfällt saliga om deras barn erbjudits sommarskola om de inte fått godkänt i vissa ämnen, och sedan fått arbeten tillhandahållna, om de inte lyckats skaffa sig ett på eget bevåg. Ibland krävs det inte mer än lite tidsperspektiv, för att förstå hur bra svenska ungdomar har det i dag.

I dag kretsar inte samhällen kring socknen utan kring kommunen. De flesta kommunpolitiker här i Borås och andra delar av Sverige sliter hårt för att få de den lokala verkligheten med sjunkande skolresultat, bidragsberoende och demografiska utmaningar att gå ihop. Att kalla principen om krav på godkända betyg i två ämnen, och annars ha sommarskola som villkor för ett kommunalt sommarjobb för sadistisk, är för att använda en annan referens – att bete sig som en gäst hos verkligheten.

Den som oroar sig för att principen skulle slå slint kan nog vara lugn.Det mesta pekar på att godkända betyg leder till bättre möjligheter att få jobb i framtiden, och de grönblå styrets reformer i Växjö har tidigare gett flera positiva resultat.

Kommunens hantering av flyktingkrisen lyftes 2016 fram i en artikel i Dagens Nyheter som ett föredöme av regeringens nationella samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården. Deras arbete mot våld i nära relationer har utnämnts till näst bäst i landet och bidragsberoendet har minskat. Bara mellan 2012 och 2017 sjönk kostnaden för utbetalt ekonomiskt bistånd med över 35 procent.

Det finns en del kommuner som sysslar med dumma saker. I Staffanstorp som styrs av Moderaterna och Sverigedemokraterna görs populistiska utspel om återvändande jihadister som om de tillämpas är rent lagstridiga. I den alliansstyrda kommunen Vellinge har ett tiggeriförbud drivits till förvaltningsdomstolen, trots att tiggeriet i Skanör i Vellinge inte verkar ha utgjorts av mer än en individ.

Det finns således kommuner som förtjänar kritik. Växjö är inte en av dem. Att detta verkar vara ett grönblått framgångsexempel kan inga slitna godsägarreferenser i världen ändra på.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.