Gå inte på Sabunis ”begravning”

Ledare Artikeln publicerades
Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson under Liberalernas turné med utfrågning av partiledarkandidaterna som inleddes i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson under Liberalernas turné med utfrågning av partiledarkandidaterna som inleddes i Stockholm.

Nyamko Sabuni vill ”begrava det mångkulturella Sverige”. En verklighetsfrämmande ambition som rimligen bör diskvalificera henne från partiledarposten i Liberalerna.

De senaste dagarna har tre kandidater – Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson – som vill ta över partiledarposten efter Jan Björklund rest runt och försökt övertyga partimedlemmarna om sin förträfflighet för uppdraget. Den som tycks ligga bäst till är Ullenhag, som har ett brett stöd inom partiet. Under fredagen gick ett antal tunga namn i partiet som bland annat Birgitta Ohlsson, Maria Leissner och Olle Wästberg ut och gav Ullenhag sitt stöd.

Partiledarvalet pågår i en tid då väljarna i högre utsträckning än tidigare tycks vilja vända partiet ryggen. Nu är det Liberalerna som intagit Kristdemokraternas plats som förankrat under fyraprocentsspärren. Det var på håret att det mest EU-positiva av riksdagspartierna inte fick något mandat när Europarlamentsvalet avgjordes i slutet av maj.

Nyamko Sabuni har även hon stöd av tunga namn inom partiet, men också medvind i sociala medier där hon hyllats av röster som tillhör den mer invandringskritiska högern. Det har sagts att Sabuni är partiets sista chans eftersom hon öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna och, inte minst, för att hon tagit avstånd från den hållning i flyktingfrågan som förknippas med Alliansregeringen och avtalet med Miljöpartiet om de papperslösa.

En sak är att partiledarkandidaterna kan ha olika uppfattningar i ett antal sakfrågor, eller att det finns goda skäl att på detaljstadiet faktiskt granska hur svensk flyktingmottagning, asylprocessen eller för den delen etableringen av nyanlända i samhället har fungerat. På samma sätt går det att vara skeptiskt inställd till en överambitiös identitetspolitik eller en långt gången värderelativism. Men det faktum att Nyamko Sabuni i en intervju i Expressen på nationaldagen argumenterade på ett sätt som gjorde att det lät som om hon aspirerade på att leda Moderaterna eller rentav Sverigedemokraterna, får varningsklockorna att ringa. Det hon gjorde var att formulera sig så att det blev ett ultimatum om grundläggande principer.

Talet om att ”begrava det mångkulturella samhället” är ett grundskott mot partiets identitet. Men det är också synnerligen osvenskt. Vad skulle denna ”begravning” innebära för exempelvis den finska, den samiska, den tornedalsfinska eller den judiska kultur som i lag är en del av det svenska mångkulturella samhället?

Liberalerna bör inför avgörandet den 28 juni noga betänka vad som går förlorat om de skulle välja att gå i den riktning som Sabuni uppenbarligen ser som framtidsvägen.

Partiets rika idéarv och dess långa historia har handlat om raka motsatsen. Liberalerna har varit en stark röst mot tvingande enhetskultur och kollektiva tvångströjor. Denna kamp har varit framgångsrik. Sverige är sedan länge ett mångkulturellt samhälle – inte minst som en konsekvens av generationer av liberalers klarsyn och målmedvetna engagemang. Att blunda för detta vore verkligen att begrava något, nämligen alla argument som talar för nödvändigheten av ett äkta liberalt parti i Sveriges riksdag.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.