Fredrikson: Putins ”fest” handlade om att tysta protesterna

Ledarkrönika Artikeln publicerades
Missnöjet med den ryska regimens sätt att begränsa oppositionens möjligheter att delta i valet har vid upprepade tillfällen lett till våldsamma protester.
Missnöjet med den ryska regimens sätt att begränsa oppositionens möjligheter att delta i valet har vid upprepade tillfällen lett till våldsamma protester.

De senaste veckorna har jag tillbringat i Moskva. I två omgångar har jag guidat en grupp om 30 resenärer från UR:s, SR:s och SVT:s pensionärsklubb i den ryska huvudstaden. De flesta hade aldrig tidigare besökt Moskva. Det hade känts både lite farligt och främmande.

Men Moskva blev i stället en stor positiv överraskning för resenärerna. Staden upplevs idag som en modern, internationell storstad om man kommer dit för första gången. Mycket av det gamla centrala Moskva revs under förre borgmästaren Luzjkov, och de senaste tio åren har Moskva upplevt en enorm byggboom. Innerstaden blänker av fasader i glas och aluminium, överallt finns det gallerior och varuhus med alla världens märkesvaror, och en sensommardag är uteserveringarna välfyllda. I den intensiva trafiken korkas gatorna igen, men det är västliga märken och nya bilar som dominerar. Och tio miljoner människor tar varje dag i stället tunnelbanan. Där kommer tågen med högst någon minuts mellanrum, och både utrop och stationsnamn är på ryska och engelska.

Men man ska komma ihåg att Moskva idag är en glänsande, ren och snygg storstad omgiven av resten av Ryssland. Utanför Moskva ser det annorlunda ut. Och utanför Moskva växer missnöjet över att huvudstaden favoriseras ekonomiskt, liksom mot att Moskva har börjat dumpa sina enorma sopberg på platser en bra bit utanför staden.

Samtidigt är det viktigt för den ryska ledningen att Moskvaborna trivs och kan njuta livet i sin huvudstad. Folk som är på gott humör och har trevligt blir mindre benägna att protestera och demonstrera, är uträkningen.

Därför satsar Moskva på nya parker och offentliga uterum. Det skapas gågator, och det anläggs cykelbanor. Sommarens omfattande protester mot att oppositionens kandidater underkändes inför valet till Moskvas kommunfullmäktige försökte de styrande bekämpa inte bara med hjälp av den brutala kravallpolisen, utan också genom att samtidigt på lördagarna ordna olika festligheter runt om i staden. Moskvaborna skulle lockas med skådespel, i stället för att ansluta till protesterna.

Inför själva valet i söndags passade myndigheterna på att utlysa ”staden Moskvas festdagar”. Man firade 872-årsdagen av stadens grundande. Flera av de breda gatorna i centrum spärrades av, och där uppfördes i stället tillfälliga scener. Moskvaborna inbjöds till ”en fest för hela familjen”, med massor av musik och annan underhållning, och med fyrverkerier på kvällen.

Kanske blev festdagen lite väl lyckad, för väldigt få, bara drygt tjugo procent, gick och röstade i söndags. Dessutom fick oppositionen, genom sin uppmaning att ”rösta på vilken kandidat som helst utom Putinpartiets”, in åtminstone fyra liberala ledamöter i kommunfullmäktige.

Nu är valet över, och många tror att klimat- och miljöfrågor blir nästa fokus för oppositionens engagemang. Ansökan om tillstånd för stora demonstrationer brukar ju avslås, men ”enpersonsdemonstrationer” är fortfarande tillåtna. I fredags såg jag en ung kvinna stå i centrala Moskva med ett plakat där det stod ”England och Irland har utlyst klimatundantagstillstånd, vad gör vi?” Jag frågade henne om hon hade hört talas om Greta Thunberg. ”Ja visst”, sa hon, ”och jag är med i Fridays for future här i Moskva. Vi finns också i S:t Petersburg och andra städer”.

Det är hon och hennes kamrater som inger hopp om ett annat Ryssland än Putins.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.