Från miljöparti till (s)tödparti

Ledare Artikeln publicerades
Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) och Stockholms miljöborgarråd Katarina Luhr (MP) kampanjar i höstens valrörelse. Bolund föreslås bli nytt språkrör för MP, men det kommer krävas mer än bara nytt ledarskap för att lyfta partiet.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) och Stockholms miljöborgarråd Katarina Luhr (MP) kampanjar i höstens valrörelse. Bolund föreslås bli nytt språkrör för MP, men det kommer krävas mer än bara nytt ledarskap för att lyfta partiet.

På fredagen föreslog Miljöpartiets valberedning Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister, till nytt språkrör. Att MP behöver nytt ledarskap är riktigt, men partiets problem går djupare än så.

Det stundande EU-valet kan i sig utgöra en tidsmarkör över hur opinionen förändrats. Sedan det förra EU-valet 2014 är det ett parti som är en extra tydlig förlorare: Miljöpartiet.

I maj 2014 samlade de drygt 15 procent av väljarna i EU-valet, och blev till och med större än Moderaterna som hade ett rekordlågt valresultat. Enligt en opinionsmätning från slutet av februari i år, som Sifo och Europaportalen genomfört, beräknas MP nu skrapa ihop ynka 6 procent.

Att Per Bolund lär väljas till nytt språkrör på Miljöpartiets kongress bara veckor innan EU-valet lär inte förändra det. Snarare kan valresultatet från våren 2014, och de opinionssiffror som MP möter i dag illustrera den kris som partiet gått igenom – och fortfarande befinner sig i.

Miljöpartiets tillbakagång i väljarstöd kan inte enbart förklaras med att det skett ett skifte i opinionen. Det sviktande förtroendet för MP handlar mer om dem själva som parti än någonting annat.

Trots att klimatfrågan är högt upp på den politiska agendan och i samhällsdebatten så ökar inte MP. Att de allt mer hat gått vänsterut, och därtill blivit ett misslyckat stödparti till Socialdemokraterna i regeringsställning har kommit att kosta partiet. Kanske har också en del av deras identitet som miljöparti gått förlorad. Inte minst kan utbrytningen ur MP som resulterat det nya partiet Vändpunkt, också med klimatfrågan i fokus, exemplifiera detta.

Istället för att inta en pragmatisk mittenposition där miljöfrågorna är överordnade, har MP blivit en symbol för en verklighetsfrånvänd vänsterpolitik. Hela 9 av 10 av deras egna väljare tycker inte att MP förstår “vanligt folk”, enligt partiets valanalys. Vad tycker då de väljare som inte röstar på MP?

Det som en gång var ett upplyft parti, som i förra EU-valet knep andraplatsen i svensk politik är nu ett sargat socialdemokratiskt stödparti. Ett halvt ledarskapsskifte när Bolund nu förväntas efterträda Gustav Fridolin som språkrör öppnar för viss förändring. Men Miljöpartiets måste själva inse att deras år i regeringsställning har varit ett förlorande koncept för dem själva.

Att de hade sju månaders regeringsbildning med utsträckta händer på sig att inse det men ändå hamnade i exakt samma vanskliga sits – med S i Rosenbad – bådar i det avseendet inte särskilt gott för partiets framtid.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.