Fotbollssexism förtjänar en rejäl fällning

Ledare Artikeln publicerades
Luka Modric, Ada Hegerberg och Kylian Mbappé fick alla pris, men bara Hegerberg ombads att dansa.
Foto: BENOIT TESSIER
Luka Modric, Ada Hegerberg och Kylian Mbappé fick alla pris, men bara Hegerberg ombads att dansa.

När världens finaste fotbollspris delades ut under måndagskvällen var det kroaten Luka Modric som fick Ballon d’Or – Guldbollen. Fransmannen Kylian Mbappé fick Kopa-pokalen som delades ut till bästa spelare under 21 år. Men det var också första gången som priset inte bara var en angelägenhet för manliga fotbollsspelare. Norska Ada Hegerberg fick sin guldboll för bland annat hennes insatser för Lyon i Champions League-finalen och vinsten i franska ligan.

Så långt var det fest. Men när de två herrvinnarna fick inkännande frågor om sina framgångar på fotbollsplanen, fick Hegerberg uppmaningen att dansa. ”Kan du twerka?” undrade kvällens värd, DJ Martin Solveig. Det blev milt sagt väldigt, väldigt pinsamt.

Och med en domare på scenen i det ögonblicket hade det inte räckt med rött kort. Den sortens sexism och förnedrande särbehandling hade varit värt sex ståldobbar djupt in i vaden på fotbollsetablissemanget.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.