Annons

Föräldrarna drar barnvagnen tillsammans

Är det alldeles givet att det är de kvoterade pappamånaderna som har drivit fram ökningen av antalet pappor som går med barnvagnen?
Ledare • Publicerad 18 december 2017
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Det är fortfarande så att under barnets två första år tar mamman ut en mycket stor majoritet av föräldraförsäkringsdagarna. Men pappornas uttag ökar stadigt.
Det är fortfarande så att under barnets två första år tar mamman ut en mycket stor majoritet av föräldraförsäkringsdagarna. Men pappornas uttag ökar stadigt.Foto: Hasse Holmberg/TT

Kan det rent av vara så att föräldrapar alldeles på egen hand har kommit fram till att det passar dem bättre – passar b å d a bättre – att pappan är ensam hemma med det lilla barnet innan förskoletiden börjar?

Annons

Kanske har de på egen hand, utan att snegla på regeringens och den offentliga debattens förväntningar, känt att de delat på föräldraförsäkringsdagarna främst utifrån hur de upplevt att det gynnar det lilla barnet bäst?

Kanske har kvinnan/mamman – det gäller ofta men inte alltid henne – i samråd med mannen/pappan, bedömt att hon sätter ett högre värde på att göra tiden tillsammans med det lilla barnet så lång om möjligt, väl medveten om att det kan gå ut över hennes livsinkomst och därmed pension?

Kanske har föräldrarna helt enkelt känt att fördelningen av föräldradagarna dem emellan är de vuxna nog att avgöra bättre än vad politikerna och staten är?

Utredaren Lars Arrhenius överlämnade på måndagen 767 sidor utredning om en ”modern föräldraförsäkring” till socialminister Annika Strandhäll (S). Men huvudförslaget är redan politiskt dött, eftersom det saknar stöd i riksdagen.
Utredaren Lars Arrhenius överlämnade på måndagen 767 sidor utredning om en ”modern föräldraförsäkring” till socialminister Annika Strandhäll (S). Men huvudförslaget är redan politiskt dött, eftersom det saknar stöd i riksdagen.Foto: Susanna Persson ÷ste/TT

I den principfrågan återfinns förstås problemet med den utredning om 767 sidor som föreslår en, enligt rubriken, ”modern föräldraförsäkring” där fem istället för dagens tre månader i praktiken öronmärkts för pappan. Socialminister Annika Strandhäll (S) fick tillbaka det regeringen efterfrågat. Hon hade nog gärna önskat sig en helt individualiserad försäkring redan nu, men inser det politiskt omöjliga.

Samtidigt bekräftar den besvikna kommentaren från Sveriges kvinnolobbys generalsekreterare Clara Berglund att deras fokus är ett annat än barnets: "En verkligt modern föräldraförsäkring är en som inte väntar på att jämställdhet ska komma av sig självt, utan visar att omsorg om barn är lika mycket mäns som kvinnors ansvar och privilegium"”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Det har varit alldeles nödvändigt att ändra på regelverket så att nyanlända familjer inte retroaktivt kan ta ut hela den svenska föräldraförsäkringen för de barn som fötts i hemlandet, eftersom det bundit fast alldeles för många kvinnor i hemmen alldeles för länge. Den reformen hänger som väntat kvar i det nya förslaget och i linje med detta vill utredaren Lars Arrhenius också ”trycka ihop” uttaget av dagarna så att endast tio om året får tas ut mellan barnets tre- och tioårsdag. Det är rimligt.

Trots gediget utredningsarbete är bevisningen för att det är just föräldrarnas olika inkomst som styr uttaget av föräldradagarna rätt tunn. I stället ligger fokus på f r a m t i d a inkomster, vilket också socialministern anför: ”Det här handlar om kvinnors arbetskraftsdeltagande, löneutveckling, hälsa och inte minst pensioner”.

En pappa med barnvagn på Götgatan i Stockholm en vinterdag.
En pappa med barnvagn på Götgatan i Stockholm en vinterdag.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men är det alldeles säkert att bästa metoden för att nå ökad ekonomisk jämställdhet går via ytterligare detaljstyrande av vem i familjen som gör vad med de minsta barnen? Utredningen citerar visserligen forskning från 2010 som ”visar att för varje månad som pappan är föräldraledig ökar mammans framtida årsinkomst med cirka sju procent och detta gäller även då hänsyn tagits till hur länge mamman varit föräldraledig”.

Samtidigt visar en studie från 2015 att ”mödrar som har ett koncentrerat uttag av föräldrapenning när barnet är yngre tjänar mer än mödrar som sprider ut sin ledighet över tid.” Nyktert noterar utredningen också att ”i ett hushåll där inkomsterna är mer jämnt fördelade, men där de ekonomiska marginalerna är betydligt snävare, kan resultatet av hur föräldraledigheten fördelas på kort sikt vara avgörande för försörjningen.”

Det samlade förslaget innehåller flera förändringar av föräldraförsäkringen som är att välkomna, som att det blir lättare för ”alternativa familjeformer” att dela på dagarna och att de kan överlåtas till en sambo. Dessa borde kunna bli ny lag från föreslagna 1 januari 2019. Men eftersom samtliga borgerliga partier, med aningen skiftande argument, och Sverigedemokraterna säger nej saknas stöd för kärnpunkten, den om att fem månader inte får överlåtas.

Annons

”Det ökar ju inte jämställdheten, tvärtom. Det kommer bara leda till att fler dagar inte tas ut”, säger till exempel Centerpartiets Solveig Zander till TT.

Ambitionen att pappor fortsatt ska ta ett större ansvar i hemmet och för barnen när de är små är god. Men vägarna till närhet och uppfostran och konsekvenser för ekonomin måste föräldrarna anförtros.

Annons
Annons
Annons
Annons