Fjellner: Riksdagsvalet är också ett EU-val

Mitt Europa Artikeln publicerades
Det stundande Riksdagsvalet är också indirekt ett EU-val.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Det stundande Riksdagsvalet är också indirekt ett EU-val.

Sverige behöver en ny riktning och en ny regeringen efter valet nästa söndag. Men riksdagsvalet handlar inte bara om vad som händer i Sverige.

 

Riksdagsvalet är också ett EU-val. Det handlar om vem som ska företräda Sverige i EU. Den som vill göra Sverige till ett friare och bättre land att leva måste göra en stor del av jobbet i Bryssel. Omkring 60 procent av all lagstiftning som passerar Sveriges riksdag har sitt ursprung i EU.

Den som vill ta tillvara på svenska intressen måste vara aktiv i arbetet och ha ett gott samarbete med likasinnade länder. Det krävs att Sverige prioriterar rätt och det kräver högre svenska ambitioner. Sverige behöver en ny regering som bidrar till att gjuta nytt mod i Europasamarbetet.

Snart är det 25 år sedan den svenska EU-omröstningen. Sedan dess har mycket hänt och det handlar inte längre om att vara för eller emot EU. Den frågan är överspelad. Den viktiga frågan är i stället vad EU-samarbetet ska användas till. Moderaterna anser att EU är den viktigaste arenan för att lösa frågor Sverige inte kan lösa på egen hand, eller åtminstone löser bättre tillsammans med andra. Vi vill inte att EU ska bli smalare, som tycks vara ett mantra hos många politiker. Däremot vill vi att EU ska bli mer relevant.

EU måste kunna bidra till lösningar på Europas stora frågor. Den inre marknaden för tjänster är ofullständig och måste förverkligas. Migrationskrisen 2015 får inte upprepas och vi måste säkerställa att EU:s yttre gränser kontrolleras. EU:s utsläpp behöver minska samtidigt som vi bibehåller konkurrenskraften och skapar fler jobb. Det handlar också om att vara pådrivande för att EU ska vara en stark och tydlig kraft för demokrati, mänskliga rättigheter och frihandel i världen. EU ska också prioritera sitt närområde med Balkan och det östliga partnerskapet, det skulle tydligt förbättra säkerhetsläget.

Men att prioritera handlar också om att välja bort. Vi anser, till skillnad från regeringen, inte att välfärdsfrågor som arbetsmarknad och föräldraförsäkring ska regleras i Bryssel. Moderaterna ser också behovet av att samarbeta mycket närmare länder med liknande intressen som vi. Hit hör med såklart Danmark, Finland och de baltiska länderna. Men det finns också många andra länder runt om Europa som inte ser mer makt till EU som eftersträvansvärt. Här finns det starka potentiella allianser att bygga. Därför är det förödande att den nuvarande regeringen i stället för att bygga broar river dem. Som när regeringen röstade för att Europeiska läkemedelsmyndigheten placeras i Milano i stället för Köpenhamn och utlöste en diplomatisk kris.

EU:s utveckling är inte ödesbestämd. Moderaterna vill efter valet leda en regering som prioriterar Sveriges engagemang i EU. Står inte Sveriges regering upp för svenska intressen kommer ingen annan att göra det och då är risken stor att vi snart har ett EU som inte ser ut som vi vill. Antingen är Sverige med och leder utvecklingen eller så får vi motvilligt acceptera den riktning andra stakar ut åt oss. Sverige behöver en ny riktning både på hemmaplan i Bryssel.

Om skribenten

Christofer Fjellner

Fjellner är Europaparlamentariker för Moderaterna.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.