Annons

Christofer Fjellner: Nästa regering måste prioritera EU

För den som saknar val är detta en påminnelse om en glädjande nyhet: det är bara drygt sex månader till valet i Europaparlamentet.
Christofer Fjellner
Mitt Europa • Publicerad 28 september 2018
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Allt annat än glada unga moderater på valvakan i parlamentsvalet 2014.
Allt annat än glada unga moderater på valvakan i parlamentsvalet 2014.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

För den som saknar den svenska valrörelsen kommer här I den svenska valrörelsen var EU och Europaperspektivet dessvärre frånvarande i nästan alla diskussioner. Detta trots att väljarnas viktigaste frågor i högsta grad påverkas av vad som händer i EU-samarbetet. Miljö- och klimatfrågan, migration, lag och ordning, ekonomi och säkerhetsfrågor är några sådana exempel. Den enda gången Stefan Löfven pratade om EU var när han hoppades på att EU skulle lösa Sveriges migrationspolitik åt oss.

Den debatt om EU som vi faktiskt hade blev kidnappad av Liberalerna och Sverigedemokraterna. I stället för att ha en faktisk diskussion om EU-samarbetet och dess framtida riktning, fick vi en fördummad och utspelad debatt om för eller mot EU. Sakfrågorna och en diskussion om i vilken riktning EU ska röra sig för att gynna Sverige var nästan helt frånvarande. Det var som att kastas tillbaka 25 år i tiden till folkomröstningen om EU-medlemskapet.

Annons

Europasamarbetet förändras snabbt och vi blir mer beroende av varandra – inte mindre. Moderaterna anser att EU är den främsta arenan för att hitta gemensamma lösningar på problem Sverige inte kan lösa på egen hand. Därför är det av största vikt att nästa svenska regering prioriterar det europeiska samarbetet och de frågor som är allra viktigast och kräver gränsöverskridande lösningar.

Nästa svenska regering måste prioritera Europasamarbetet betydligt mer än regeringen Löfven gjorde. En granskning av Europaportalen i september visar svart på vitt att många ministrar inte ens bemödade sig att åka till ministerrådets möten. Somliga hade mer än 50 procents frånvaro. När regeringen väl engagerade sig var det i frågor som inte alls ska hanteras i EU. Genom det sociala toppmötet i Göteborg var Stefan Löfven med och initierade en process som pågår just nu och som innebär att makten över välfärdspolitiken flyttas från medlemsstaterna till EU.

Med sex månader kvar till Europaparlamentsvalet är det höga tid att lyfta EU-frågorna på riktigt. För de många på riktigt gränsöverskridande problem som Europa står inför kan vi bara lösa tillsammans i EU. Vi behöver en politik som främjar handel, en effektivare miljö- och klimatpolitik, krafttag mot den organiserade brottsligheten, en utvecklad utrikes- och säkerhetspolitiken och en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Det handlar inte om att EU ska bli smalare men vassare, som det ofta heter. Däremot att EU ska bli mer relevant.

Sverige behöver företrädare som gjuter nytt mod i Europasamarbetet. Vi ska vårda det vi har uppnått och utveckla gemenskapen för fred, demokrati, ekonomisk utveckling i vår del av världen. Det är dags att vi börjar föra en seriös diskussion om EU.

Annons
Annons
Annons
Annons