Annons

Mikael Hermansson: Fjellner: LO för väljarna bakom ljuset

När Stefan Löfven 2017 stod värd för det sociala toppmötet i Göteborg tillsammans med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker innebar det startskottet för en ny ordning med lagförslag från EU-kommissionen som på allvar hotar den svenska modellen.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Mitt Europa • Publicerad 16 februari 2019
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) under toppmötet i Göteborg 2017.
Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) under toppmötet i Göteborg 2017.Foto: Jonas Ekstrˆmer/TT

Utvecklingen mot ett EU med ökat inflytande över välfärdspolitiken går snabbt och bara den senaste månaden har Europaparlamentet och medlemsstaterna kommit överens om tvingande regler för både arbetsmarknaden och föräldraförsäkringen. Socialdemokraterna har genomgående gett sitt stöd.

Därför blir det så märkligt när LO går till val på den EU-fientliga Brexitparollen “Ta tillbaka kontrollen!” och uppmanar sina medlemmar att rösta på Socialdemokraterna. Man kan diskutera budskapet och det uppskruvade tonläget som passerar anständighetens gräns. Men det största problemet är ett annat, nämligen att LO:s uppmaning inte stämmer överens med verkligheten. Socialdemokraternas politik i EU innebär att de ger bort kontrollen över både välfärdsfrågorna och arbetsmarknaden. Alltså själva motsatsen till det LO påstår i sin valreklam.

Annons

Förra veckan nåddes en överenskommelse om uppdaterade regler i det så kallade arbetsvillkorsdirektivet. Det är ett mycket olyckligt direktiv som rimmar illa med den svenska kollektivavtalsmodellen där parterna har huvudansvaret för att sätta villkoren på arbetsmarknaden. Det här är frågor som sedan länge är reglerade i svenska lagar och framförallt kollektivavtal. Att införa ett ytterligare överstatligt regelverk på EU-nivå är en utveckling som går i fel riktning. Det kommer försvåra parternas möjligheter att anpassa reglerna efter förutsättningarna i branschen. Att den svenska modellen klarar sig “utan en skråma” som europaparlamentariker Marita Ulvskog påstår förefaller högst osannolikt.

I slutet av januari nåddes också en överenskommelse om att föräldraledigheten ska regleras och kvoteras på EU-nivå. Föräldrarna garanteras minst fyra månaders föräldraledighet vardera, med två månader som inte går att överföra mellan föräldrarna. I det här läget berörs inte Sverige eftersom våra nationella regler är mer långtgående. Men Socialdemokraterna stödde i ett första skede regler som går längre än de svenska, och alldeles oavsett är det principiellt en livsfarlig utveckling där Sverige frånsäger sig möjligheten att bestämma sin egen familjepolitik.

Sverige ska inte kompromissa om sina välfärdsambitioner. Men det är just det som blir resultatet av Socialdemokraternas politik i EU, oavsett vad LO kokar ihop. Det förtjänar väljarna att få veta.

Annons
Annons
Annons
Annons