Annons

Christofer Fjellner: I EU-parlamentet är samarbete naturligt

Regeringsfrågan har under de senaste åren legat som en våt filt över det svenska politiska samtalet. Dess upplösning, med ytterligare en mandatperiod för Stefan Löfven och en borgerlighet i spillror, har gett Sverige såväl den svagaste regeringen som den mest splittrade oppositionen på länge.
Christofer Fjellner
Mitt Europa • Publicerad 21 januari 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Förhandla och kompromissa. Så ser vardagen ut i EU-parlamentet.
Förhandla och kompromissa. Så ser vardagen ut i EU-parlamentet.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Anledning till att Sverige befinner sig i den här situationen är att nästan alla partier, särskilt Liberalerna och Centerpartiet, har gjort det till sin alltigenom viktigaste uppgift att utestänga Sverigedemokraterna och eller Vänsterpartiet från något som helst inflytande.

Efter att ha arbetat i Europaparlamentet i 15 år framstår som märkligt, för att uttrycka det milt. För mig är helt naturligt att samarbeta med politiker från alla läger. I frånvaron av en tydlig politisk majoritet i Europaparlamentet måste jag hela tiden hitta koalitioner för att få stöd för min politik. Även på de politiska ytterkanterna. I detta är jag inte unik. Mina kollegor från Marita Ulvskog (S) till Cecilia Wikström (L) gör samma sak. Däremot ger de uttryck för en annan åsikt inför hemmapubliken i den svenska debatten.

Annons

För att vara framgångsrik i Europaparlamentet behöver du vara skicklig på att förhandla och redo att kompromissa. Men det räcker inte, du måste även vara trygg och förankrad i dina värderingar. I egenskap av politisk motståndare ställer jag mig frågande till många av de utgångspunkter och värderingar flera av mina svenska kollegor Europaparlamentet ger uttryck för. Men jag känner mig trygg i att de inte gör avkall på dem för kortsiktiga politiska vinster, lika lite som jag har gjort det under mina år som ledamot.

Däremot kan jag bara beklaga att svenska partier har en modell för att öva inflytande i Europaparlamentet och en annan i Sverige. Det kan kallas många saker, bland annat hyckleri. Men det är egentligen av underordnad betydelse. Det viktigaste är att vi som ett resultat av detta får ytterligare fyra år med socialdemokratiskt dominerad politik och en Allians slagen i spillror. Socialdemokraterna kan inte önska sig mer.

Sverige är på många sätt ett fantastiskt land och det ändrar inte den senaste tidens farsartade skådespel på. Men det går inte att komma ifrån att resan för att återupprätta medborgarnas förtroende för den politiska klassen blir lång och smärtsam. Ett första steg bör vara att göra upp med hyckleriet och de allt mer löjeväckande försöken att isolera partier man inte gillar. Det arbetet kan med fördel inledas på bred front.

Annons
Annons
Annons
Annons