”Fake News” smittar – bokstavligen!

Ledare Artikeln publicerades
Anslag på Östra sjukhuset i Göteborg om rutiner vid mässlingsfall.
Foto: Thomas Johansson/TT
Anslag på Östra sjukhuset i Göteborg om rutiner vid mässlingsfall.

Under 2019 års första kvartal har antalet fall av mässling ökat med 300 procent i världen. En utveckling som med allt tänkbar tydlighet går åt fel håll.

I en intervju med Dagens Nyheter uttrycker Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för World Health Organisation (WHO), sin oro över läget, som han menar är allvarligt. En orsak till att fallen av mässling ökar, inte minst i Europa, är det växande vaccinationsmotståndet. Adhanom Ghebreyesus kallar det hela en global kris i en debattartikel i CNN.

Förutom att mässling kan vara en direkt dödlig sjukdom, som varje år kostar 100 000 människor livet, så utmärks den av att vara extremt smittsam. Utan vaccin smittas hela 9 av 10 som utsätts för viruset.

Det ökande vaccinationsmotståndet, som innan funnits i vissa specifika rörelser, ökar nu i största allmänhet. Sedan 2010 har antalet som vaccinerar sig mot påssjukan, mässlingen och röda hund minskat i 12 europeiska länder. Europa är också den världsdel där vaccinationsmotståndet är som mest utbrett. Det är inte ovanligt att det är högutbildade och privilegierade människor som är skeptiska, eftersom de i större mån letar redan på egen information och har en större benägenhet att ifrågasätta auktoriteter. Men även de senaste årens flyktingströmmar, där många kommit hit från andra länder där vaccination inte är ett utbrett fenomen, har bidragit till de ökande antalet fall av mässling i Europa.

Vaccinationsmotståndet har på senare tid också letat sig in i flera populistiska rörelser. Bland gula västarna i Frankrike finns det flera fall av uttalat vaccinationsmotstånd, och USA:s president Donald Trump har spridit rön om att vaccination skulle leda till autism på mikrobloggen Twitter. Det finns alltså ett antal exempel på hur vaccinationsskepticism fått fötter genom ”fake news.” I dag är det i många fall inte inte pseudovetenskapliga argument eller vissa traditioner som gör att allt fler avstår vaccin – utan ren mytbildning.

I slutändan blir detta en politisk angelägenhet. Smittorisken kan få stora konsekvenser för ett samhälle, och det är därför inte orimligt om skolor och förskolor skulle se över att införa ett vaccinationskrav. Riskerna att exempelvis mässlingsvirus börjar spridas är helt enkelt för stora.

De flesta saker, i synnerhet när de kommer till medicinsk utveckling, går framåt i världen. Men på grund av falska rön och myter så mångdubblas nu antalet fall av mässling i Europa 2019. Det är en utveckling som kan stävjas, men då behövs såväl vetenskap som krav från flera håll på att barn ska vaccineras.

I mindre utvecklade länder dör barn i sviterna av sjukdomar som kunnat undvikas genom vaccin varje dag. I Europa avstår människor vaccin för att det sprids myter på sociala medier. Det nya vaccinationsmotståndet i västvärlden ger ett ansikte åt hur förvrängd världen kan vara ibland.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.