Westerholm: Vad är möjligt i EU i dag?

Ledarkrönika Artikeln publicerades

En natt av långa förhandlingar i Bryssel om toppjobben gav föga resultat. Att det tar tid må vara jobbigt men enighet är nödvändigt för att EU ska fungera.

En och annan måltid fick serveras direkt på förhandlingsbordet.
Foto: Geoffroy Van Der Hasselt
En och annan måltid fick serveras direkt på förhandlingsbordet.

Söndag kväll inledes ett extrainsatt toppmöte i Bryssel för att fördela de ledande posterna i Europeiska Unionens institutioner. Den stora frågan är vem som ska ta över som ordförande för Kommissionen efter Jean-Claude Juncker.

Efter en natt av förhandlingar och att mötet inte heller kom någon vart på förmiddagen beslutade Europeiska rådets president Donald Tusk vid lunch att bryta och återta toppmötet igen under tisdagen. Stefan Löfven fick vackert ställa in sitt besök på Gekås i Ullared och bli kvar i Bryssel.

I korridorerna kring G20 mötet i Osaka, Japan, i helgen förhandlades det fram en paketlösning mellan Frankrike och Tyskland för att få ett stabilt förslag inför EU-toppmötet. Överenskommelsen fick brett gehör och dess genomförande skulle innebära att kommissionens ordförandeskap går till den nederländska socialdemokraten Frans Timmermans. Resten av toppjobben är då tänkt att fördelas till de andra stora partigrupper.

Visegrádgruppen, bestående av Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien har tillsammans med Italien motsatt sig förslaget. Om det skulle gå till omröstning skulle dessa utgöra en så kallad blockerande minoritet. Visegrádländerna är hårda i sitt motstånd mot Timmermans men däremot är Italien öppnare för att hitta en väg framåt.

Under mötet kom förslaget att hålla en stängd omröstning om kandidaten för hitta en avgörande majoritet. Men detta är dock lönlöst. Det är bra för processen att Tusk håller fast vid den rådande ordningen med att söka konsensus. Valet av posterna är en känslig process som borde få ta den tid som krävs.

En samsyn i EU:s utveckling framåt behöver råda för att reformarbetet ska kunna fortskrida. De politiska låsningarna som nu finns är inte bara talande för relationerna mellan länderna i Europa utan också för ett djupare problem inom unionens institutioner.

Hårda ord haglade på presskonferenserna efter måndagens brutna förhandlingar. Frankrikes President Emmanuel Macron sa att de utdragna förhandlingarna skadade rådets och Europas anseende. Angela Merkel var trots den den mörka utsikten för att hitta en smidig lösning smått hoppfull. För att lätta upp stämningen gav hon smak på Tysklands lakoniska humor och citerade Otto von Bismarck - Politik är det möjligas konst.

Vad som är möjligt i EU i dag är dock fortfarande osäkert.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.