Annons

Ett kvitto på förskolornas hårda slit

Förskolorna i Borås dras med personalbrist, sjukskrivningar och stora barngrupper. Att förslaget om 30-timmarsplaceringar skulle förvärra läget borde inte komma som en överraskning.
Publicerad 15 juni 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Politiken måste ge förskolan rätt förutsättningar för att den ska bli så bra som möjligt.
Politiken måste ge förskolan rätt förutsättningar för att den ska bli så bra som möjligt.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Tidigare i våras presenterade de styrande partierna i Borås ett förslag om att utreda möjligheten för barn till föräldrar som är hemma att tillbringa totalt 30 timmar i veckan i förskolan i stället för dagens 15 timmar. En utredning sjösattes som skulle titta närmre på vad föreslaget skulle kosta. Och i veckan som gått blev den klar.

Lite beroende på hur många barn som omfattas av 15-timmarsplaceringen kan det landa i allt mellan 20 till 82 extra årsarbetare och upp till mellan 9 och 37 miljoner kronor i ökade kostnader. Ett resultat som fick Mitt S-samverkan att lägga förslaget på is ett tag framöver.

Annons

Förslaget till utredningen möttes i ett tidigt skede av motstånd, inte minst från Moderaterna och Kristdemokraterna. De menade att förslaget skulle riskera att göra förskolan sämre eftersom att det skulle inverka på barngruppernas storlekar. Men kritiken mot förslaget framhöll också att det faktiskt är viktigt för barn att tillbringa mer tid med sina föräldrar.

Även om det finns positiva effekter med förslaget, i form av att exempelvis socialt utsatta barn gynnas av att vara mer i förskolan, belyser utredningen även den rådande situationen med brist på utbildad personal, hög sjukfrånvaro och ökad arbetsrelaterad stress. Läget borde inte komma som en överraskning för Mitt S-partierna. Även förskolepersonal sållade sig till kritiken och passade på att påminna om den extra arbetsbörda som det skulle innebära för dem om förslaget blivit verklighet.

I samband med att utredningen blev kvar sade Svalander, apropå all kritik, att hon inte kan tänka sig ”att personalen tycker att det är dåligt att vi tycker att deras verksamhet är viktig” (BT 11/6). Men det är knappast vad det handlar om.

Det handlar i stället om den vardag som många pedagoger dras med i form av personalbrist, sjukskrivningar, stress och stora barngrupper. I slutändan kokar det ner till vilka förutsättningar politiken ger dem för att bedriva så bra verksamhet som möjligt.

I förra veckan kom också föräldrarnas betyg på förskoleverksamheten i Borås. Och det ett mycket gott sådant. Framförallt är föräldrarna nöjda med hur samverkan mellan dem och förskolan fungerar. Med en svarsfrekvens på 85 procent uppger 96 procent att de känner sig trygga med att lämna sina barn på förskolan.

Det är ett kvitto på pedagogernas hårda slit. Att kraftigt öka deras arbetsbörda för att avlasta föräldrar som redan är hemma är knappast rätt väg framåt.

Annons
Annons
Annons
Annons