Energifrågan är bäddat för misslyckande

Ledare Artikeln publicerades
Stänger man reaktorerna på Ringhals kommer såväl energibristen som utsläppen att öka. Men att åtgärda problemen är lättare sagt än gjort.
Foto: ADAM IHSE / TT
Stänger man reaktorerna på Ringhals kommer såväl energibristen som utsläppen att öka. Men att åtgärda problemen är lättare sagt än gjort.

Elproduktionen är en av de mest tekniska områdena i politiken. Ingen har velat betala notan för de brister som nu akut behöver åtgärdas.

Larm om brister i kraftnäten och elproduktionen har kommit som en strid ström den senaste tiden. I storstadsregionerna har elkrävande företag lagt utvidgning av verksamheten på is för att det inte finns garantier om tillgång till ström.

Mycket av omställningen till minskade utsläpp inom industri och fordon är ofta beroende av stora mängder el. I framtiden kommer såväl företag som privatpersoner inte behöva mindre elproduktion utan mer.

Vid årsskiftet kommer Vattenfall påbörja nedstängningen av Ringhals 1 och 2. Enligt Konjukturinstitutet riskerar detta få konsekvensen att koldioxidutsläppen i EU ökar med 8 000 000 ton jämfört med om man håller reaktorerna igång sin fulla livslängd till år 2025. Anledningen till ökningen är att Sverige kommer exportera mindre el och importera mer. När sol och vind håller full effekt kan vi i nuläget exportera en del av elen till våra grannländer. Men efter nedstängningen kommer vi och dessa länder vara mer beroende av naturgas och kolkraft från Danmark och Tyskland.

Redan år 2015 sa Vattenfall att man skulle stänga reaktorerna i förtid. Regeringen ryckte då som nu på axlarna och säger att vind och sol löser efterfrågan. Man har ju trots allt subventionerat förnyelsebart för att göra andra energikällor ohållbara. Därtill har man med energiskatter påskyndat nedstängningen av Ringhals. Men även om förnyelsebart är önskvärt är det väl inte värt att riskera en omfattande energikris i södra Sverige och 8 000 000 ton extra koldioxid?

Framtvingandet av stängningen av kraftverken har visat sig inte bara bli ett hårt slag för den Svenska ekonomin utan också en stor miljökostnad. Det är värt att utreda om nedläggningen går att stoppa men troligtvis är det faktiskt försent. Försöken att stänga ner svensk kärnenergi har pågått tillräckligt länge för att grusa utsikterna för nya investeringar.

Oavsett vilka löften som kan ges väntas alltid nya skatter och regleringar för att i framtiden tvinga kärnkraftverken att en gång för alla stänga ner. Även om energislaget har ett växande folkligt stöd har regeringen redan bestämt sig för att leta andra lösningar på energikrisen.

Även om Miljöpartiet länge fört korståg mot kärnkraften och Svensk tillväxten är det knappast ansvarstagande av regeringen att låta energikrisen komma utan motstånd. Nedstängningen av Ringhals bör förhindras. För att säkra tillgången till grön energi i Sverige och i Europa behövs kärnkraften. Men oavsett hur man gör kan vi räkna med fler larm om elbrist.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.