En mässa för lokal litteratur

Ledare Artikeln publicerades

På lördag är det bokmässa på Hemgården i Borås. Varför det? För den lokala litteraturens skull, för att den lokala historieskrivningen om Borås och Sjuhärad ska få ytterligare en ny arena.

För Borås Tidning är det självklart att vara med och arrangera den här bokmässan. Vi på BT serverar nyheter om vårt spridningsområde varje dag. Det är också ett slags historieskrivande. Borås Tidning berättar historien om Sjuhärad, varje timme, dygnet runt, hela året.

Från den verksamheten till att värna och dessutom delta i den lokala bokutgivningen är steget inte långt.

Vår egen förlagsverksamhet är för all del blygsam sett till kvantiteten. Men vi är stolta över kvaliteten! De två senaste böckerna som vi har givit ut, ”Samtidigt i Fritsla” och ”Ögonblick i Borås”, har uppskattats mycket och båda författarna, Mats Palmquist respektive Lars Sundin, kommer att finnas på plats på Hemgården på lördag.

Initiativtagare till bokmässan är skådespelerskan och författaren Birgitta Fernström som noterade lyckade exempel på lokala bokmässor på annat håll i landet och ville göra samma sak i Borås. Hemgården tog emot hennes idé med öppna armar, liksom Borås Tidning, Tore G Wärenstams stiftelse (BT:s ägarstiftelse) och studieförbundet NBV.

Så nu står vi där med en lokal bokmässa. 49 utställare kommer att vara med och förutom alla lokala författare så finns även författare etablerade på riksnivå, men med en tydlig Boråskoppling, på plats – exempelvis Lena Matthijs, Johan Hilton, Rebecka Åhlund och Ulf Lindström. Och det finns fler deltagande författare med BT-koppling än nämnda herrarna Palmquist och Sundin. Förre politiske redaktören Johan Sundeen, aktuell med boken ”68-kyrkan”, om 60- och 70-talsradikalismens inverkan på Svenska kyrkan, och vår näringslivsreporter Kajsa Kettil som nyss har debuterat med romanen ”Lilla råtta”, om en ung kvinna som går sönder i sin strävan att räcka till, är två exempel.

Jag själv, BT:s kulturchef Lena Kvist och bokprofilen Claes Simängen står för de scenintervjuer som görs med flera av de närvarande författarna.

Den här texten kan synas vara oförblommerad reklam för ett arrangemang som vi på BT själva är en del av. Och jo, så är det. Men i en globaliserad värld har det lokala perspektivet en allt viktigare plats. Därför tar jag mig friheten att slå ett slag för det. De moderna digitala informationsströmmarna gör alla världens händelser tillgängliga i samma stund som de sker – och de påverkar den lokala världen. Och en viktig uppgift för en lokaltidning är att sätta in det globala i ett lokalt perspektiv. Att skildra det lokala är inte att stänga dörren till världen. Tvärtom, det är att spegla den.

Steget från den uppgiften till att stödja en lokal bokmässa är inte långt. Den lokala litteraturen tar också spjärn mot den globala världen. Den litteratur som skapas i Sjuhärad säger något om hur vi uppfattar vår plats i världen. Den litteraturen är värd att belysa.

Jag hoppas också att bokmässan på Hemgården kan lyfta självförtroendet för den lokala litteraturen. För låt oss vara ärliga – Sjuhärad är historiskt sett ingen litterär bygd. Vi får förgäves leta efter svenska klassiker här.

Med Borås Tidnings Debutantpris och vår ambitiösa litteraturbevakning har vi på BT ändå lyckats placera Borås på kartan som en litteraturintresserad stad. Med lördagens bokmässa läggs ännu en bit i det pusslet. Så välkomna till Hemgården!