En halv miljon bortslösad – igen

Ledare Artikeln publicerades

Det har visat sig att det är en stor underrepresentation av kvinnor som bidrar till innehållet på Wikipedia. Åtta av tio artiklar skrivs av män. Därför får en förening en halv miljon kronor i bidrag.

Myndigheter kan sällan förbättra världen. Men häromdagen rapporterade Ekot med flera om hur en den ideella föreningen Wikimedia Sverige får närmare en halv miljon i stöd i sitt jämställdhetsarbete. Vad jämställdhetsarbetet består i? Att få fler kvinnor att skriva artiklar på Wikipedia, det webbaserade uppslagsverk där innehållet uppdateras fritt av användarna.

Den från uppslagsverket fristående föreningen har fått skattemedel av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för tredje året i rad. För pengarna har man arrangerat regelbundna "skrivstugor".

Har det inneburit att fler kvinnor har börjat skriva på uppslagsverket? Det kan man inte svara på. Har världen blivit mer jämställd på grund av bidragen? Med all sannolikhet inte.

De skattemedel som den ideella föreningen har fått är så klart bara droppar i havet sett till statens alla utgifter, men nog finns det också ett mönster i att en stor del av de skatter som vi betalar slösas bort.

Att dela ut skattemedel till tveksamma ändamål och organisationer är inte Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ensam om. Exempelvis Socialstyrelsen ger årligen Elöverkänsligas Riksförbund 1,7 miljoner – trots att elöverkänslighet inte ens är en diagnos. Vi har dessutom den statliga innovationsmyndigheten Vinnova som delar ut omkring tre, fyrahundra tusen kronor till olika små och medelstora företag.

Här rör det sig om sammanlagt många skattemiljoner som ges till företagen. Och effekten på sysselsättning och tillväxt i bolagen? Ingen. Stödprogrammen har inte gett effekt vare sig under eller efter dess löptid, enligt en rapport från Tillväxtanalys. Man har bara gett bort skattebetalarnas pengar.

Men slöseriet med skattepengar är inte heller koncentrerat till endast statliga myndigheter. Vi kan även kolla på kommunal nivå där vi hittar alltifrån Boråsbidrag till Ship to Gaza till Falubygget av VM-hoppbackar.

Ibland spenderas skattemedel som om pengar växte på träd – trots att det handlar om vanliga människors intjänade pengar. En person som har 28 000 kronor i månadslön betalar 53,7 procent i skatt, inräknat är då inkomstskatt, arbetsgivaravgifter och skatter på konsumtion. För de allra flesta är förmodligen skatten varje månads enskilt största utgift. Många är vi nog som gärna via skattesedeln betalar för skola, vård, omsorg, försvar, rättsväsende med mera. Därför är det extra provocerande när skatten slösas bort istället för att finansiera fler poliser.

Eller för all del, till att sänka skatten så att fler kan leva på sin lön. Det hade nog förbättrat tillvaron för fler än vad Wikimedias skrivstugor eller Vinnovas företagsstöd någonsin kan göra.