Ledare: Efter Göteborg – dags för kyla

Ledare Artikeln publicerades
Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens (NMR) konfronteras av kravallpoliser vid demonstrationen i centrala Göteborg.
Foto: Adam Ihse/TT
Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens (NMR) konfronteras av kravallpoliser vid demonstrationen i centrala Göteborg.

Efter veckor av en tidvis hysterisk debatt, efter ogenomtänkta utspel av åtminstone tre olika partiledare, efter en dramatisk och våldsam men samtidigt en av polisen väl hanterad demonstrationslördag i Göteborg, är det dags för kyla och en fråga.

Efter att Nordiska motståndsrörelsen, med svansen mellan benen, tidig lördagskväll inför oro att bli gripna allihopa, känt sig tvingad att marschera ”hem” till Ica-parkeringen i Mölndal, är det dags för frågan som varit märkligt frånvarande: Hur motverkas egentligen nazism bäst?

Om en dryg vecka, 11 oktober, samlar statsminister Stefan Löfven (S) övriga partiledare för samtal om lagstiftningen kring demonstrationsrätten på något sätt bör skärpas. Mötet sker efter att partiledare som Ebba Busch Thor (KD), Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) med varierande formuleringar låtit förstå att det måste till skärpningar.

Lööf fann det ”obegripligt” att NMR kunnat demonstrera 17 september utan tillstånd – lagen ställer som bekant inga sådana krav. Busch Thor kräver att extremistgrupper som NMR ska kunna klassas som terrororganisationer, och därmed förbjudas. Åkesson argumenterar snarlikt.

Men om denna lördag i Göteborg visade något i detta avseende, var det snarare att partiledarna och lagstiftarna bör sitta mycket stilla i båten. På lördagskvällen uppgav polisen att 35 personer var gripna misstänkta för olika brott. De tillhörde såväl NMR som ”antifascisterna”, de som blev så frustrerade över att inte kunna slåss direkt med nazisterna att de valde att möta polisen med knallskott, med bengaler, med att kasta gatsten.

Det var fint att se somliga fridsamma motdemonstranter bland allmänheten reagera mot slagsmålsvänstern, men ändå finns fortsatt en obegripligt stor förståelse för tanken att nazistvåld bäst bemöts med vänstervåld. Experten på högerextremism, författaren och föreläsaren Anna-Lena Lodenius sammanfattade det väl i TV 4: ”Jag kan inte med den bästa vilja i världen tycka att det här är det bästa sättet att bekämpa nazismen”.

På lördagskvällen gavs bland dem många ryggdunkar i sociala medier för att man ”vunnit”, eftersom NMR ju aldrig kunde genomföra demonstrationen i enlighet med domstolsbeslutet. Det var inte deras ”förtjänst”. När några i NMR försökte avvika från den av polisen anvisade vägen slog polisen helt enkelt stopp. En poliskår som fått oförtjänt mycket kritik på förhand hanterade en svår lördag väl.

De runt 700 deltagarna i NMR-tåget – färre än de hoppats på – föreföll ha brutit mot det regelverk som polisen i förväg påminde om. Tyr-runan. Fanorna. Var demonstrationsskyltarna med bilder på kända politiker och debattörer som de ser som folkförrädare att betrakta som olaga hot? Några gick till fysiska angrepp både mot poliser och media. Det finns alltså skäl att tro att åklagarna har en hel hög med misstänkta fall av såväl hets mot folkgrupp och andra brott att utreda. Låt detta ske i vederbörlig ordning. Det vore rent av bra om eventuella åtal för grundlagsbrott vandrar till HD för en uppdaterad praxis.

Under tiden bör politiken och debatten mer fundera på hur nazistiska idéer bäst bemöts. Den stora faran är inte dessa några hundra aktivister, utan om deras ”politiska” idéer om rasrenhet och fördrivning av folkfiender börjar fästa hos bredare grupper av människor som känner sig som förlorare, som söker de enkla lösningarna.

Som ett litet steg på den vägen, som en form av vaccination, bör, som vi skrivit tidigare, Borås och Sjuhärads kommuner skicka alla skolbarn på studieresa till förintelselägret Auschwitz.