Det räcker inte med en utsträckt hand

Ledare Artikeln publicerades
En utsträckt hand från regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) till MP samlade en majoritet förra valet. Detta är dock inte fallet efter söndagen. Det är av vikt att partierna sätter sig ner och samtalar om hur Västra Götlandsregionen ska styras.
En utsträckt hand från regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) till MP samlade en majoritet förra valet. Detta är dock inte fallet efter söndagen. Det är av vikt att partierna sätter sig ner och samtalar om hur Västra Götlandsregionen ska styras.

Potentiella maktskiften till följd av obefintliga majoriteter för de vanliga blocken är en realitet på många håll i landet. Blir det så även i Västra Götalandsregionen?

Efter förra valet sträckte Alliansen ut handen över blockgränsen och tillsammans med Miljöpartiet bildades ett blågrönt samarbete – med egen majoritet, som styrt den senaste mandatperioden. Men inte heller denna relativt framgångsrika lyckas skrapa ihop en huvuddel  av mandaten, när de gick från 76 till 71 mandat i söndagens val.

I gårdagens BT var det regionstyrelsens vice ordförande Helén Elissaons (S) tur att sträcka ut handen över blockgränsen. Menar hon allvar eller är hon bara ute efter att spräcka Alliansen? Samtidigt sade sig Sverigedemokraterna i egenskap av vågmästare vilja stödja Socialdemokraterna. Den handen vill inte Eliasson ta. Inte heller räcker den för egen majoritet.

Valet i Västra Götalandsregionen har en viktig läxa att lära oss, nämligen att bara för att man sträcker ut handen över blockgränsen innebär inte det att resultatet alltid blir en majoritet. Allt handlar om avsikten. De blågröna ville samarbeta. Om de egna maktambitionerna räknas bort ur sammanhanget är det oklart vad Socialdemokraterna egentligen vill med sin utsträckta hand.

Allt fler partier tävlar om väljarnas förtroende nationellt, men ännu fler gör det lokalt och regionalt. Att fem partier, inklusive det näst största nu inte lyckas skrapa ihop en majoritet är en viktig väckarklocka som visar att blocköverskridande samarbete och utsträckta händer inte alltid är en universallösning. Den fragmentering som uppstår när potentiella block, majoriteter och lokala samt etablerade partier ska dela på mandatkakan, gör det allt svårare att hitta ordentliga koalitioner som både kan komma överens och styra.

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson sa i går till BT att “Jag har inte sammanträtt med de grönblå än så jag kan inte säga var vi står tillsammans, men vårt block är fortfarande störst”.

Vi får då hoppas att de grönblå och resterande partier väldigt snart sätter sig ner tillsammans och påbörjar ett samtal om hur regionen ska kunna fungera. Varför, är kanske en dum fråga. Men den bör i allt högre utsträckning ställas i takt med att låsningarna tilltar. Regionen behöver en fungerande politisk ledning. En anledning av många är denna: I dag står 56 616 patienter i kö i Västra Götalandsregionen. Vården väntar inte.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.