Det kan börja med ett kryss

Ledare Artikeln publicerades

Hellre en orädd profilerad kristdemokrat som inte drar sig för att kritisera alliansen, än en mer allmänborgerlig och etablerad företrädare för samma parti.

Det är beskedet från väljarna när personkryssen nu räknas. Per-Olof Hermansson i Horred kryssar sig med god marginal förbi Else-Marie Lindgren, som suttit i riksdagen två mandatperioder.

Att en karriär i riksdagen inte är den automatiska hjälp man kan tro, visar sig också när före detta FP-riksdagsledamoten Anne-Marie Ekström, trots bloggande personvalskampanj, halkar ner till tredje plats.

Överlägsen kryssvinnare i FP är, liksom i förra valet, listettan Anna Svalander. Också hon en profilerad politiker, synlig i debatten och med starkt fokus på frågor som berör, i hennes fall skolan.

KD-kryssen i Göteborgtog samma ideologiska riktning som i södra Älvsborg. Moralkonservativa Anneli Enochsson kryssade sig förbi David Lega.

Lega är ny i partiet och har haft ett anslag som handlat om vikten av att med stöd och krav ge fler möjlighet att utveckla sina liv. Enochsson har gjort sig känd bland annat för att offentligt kritisera kristdemokrater, bland annat Lega, för att de deltog i HBT-festivalen i Göteborg.

Rent valmatematiskt kan Hermanssons eller Svalanders kryss sägas vara utan funktion. Han kommer ändå inte in och hon kommer in ändå.

Det är dock ett begränsat sätt att se på kryssen. Ty de säger något om vilken riktning väljarna vill ha i partiet. Det kan ha betydelse för framtiden och den kryssade politikerns utsikter att vinna gehör för sin linje.

Men det ger framförallten möjlighet att minska klyftan mellan väljare och valda. Ett bra förhållande kan börja med ett kryss. Det är en sak att lägga ett partis valsedel i röstkuvertet. Den som dessutom kryssar en person har gett den ett personligt förtroende att förvalta.

Därför har en personkryssad politiker ett stort ansvar inför sina väljare. Det blir tydligare att det är därifrån, och inte från partiledningen, som uppdraget kommer.

Ledarredaktionen