Demokraterna – bara en dålig Göteborgsvits

Ledare Artikeln publicerades
Martin Wannholt, avhoppad moderat som startade Demokraterna i Göteborg.
Foto: ADAM IHSE / TT
Martin Wannholt, avhoppad moderat som startade Demokraterna i Göteborg.

Med all respekt för att Demokraterna med avhoppade moderaten Martin Wannholt har lyckats med sin valkampanj, är det knappast ett parti som kommer att kunna spela en konstruktiv roll i Göteborgspolitiken under den kommande mandatperioden. Borås grannstad i väster är värd ett bättre öde.

I Göteborgs-Postens senaste mätning får Demokraterna 18,8 procent av rösterna. I all väsentligt bygger Demokraternas framgångar på missnöje. Ett i många avseende motiverat stämningsläge som de etablerade partiernas företrädare får ta kollektivt ansvar för.

Största syndaren i sammanhanget är föga förvånande Socialdemokraterna. Det var under den relativt sett långa period då partiets starke man, kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson, styrde staden som mutkulturen, skandalerna och de stora klyftorna försurade klimatet. Trängselskatten och Göteborgspaketet gjorde sedan sitt till för att ett parti – Vägvalet – skulle kunna omvandla delar av missnöjet till mandat i fullmäktige.

Och som om det inte var nog sköt gängen sönder det sista av av tålamodet med de styrande.

Röken från bilbränderna i stadens många miljonprogramsområden, där samhällets integrationsskuld vuxit sig allt större, spred sig till stadsdelar där välståndet hör hemma men där rädslan och otryggheten tenderar att bli oproportionerligt stor. Johanssons efterträdare, Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson, har inte haft förmågan att förändra staden under sin tid vid makten.

Raset i opinionsmätningarna det senaste halvåret är därför välförtjänt. Det vi ser hända i Göteborg ska därför tas för vad det är – en dom över ett parti som helt tycks ha tappat fotfästet.

Samtidigt pågår det något av ett bondfångeri från Demokraternas sida. Partiets enda fråga handlar om att stoppa Västlänken – den stora tågtunneln under staden. Den frågans öde äger inte kommunpolitikerna. Beslutet har redan vunnit laga kraft. Inte ens när Demokraterna ställs mot väggen om hur detta då ska gå till kan de svara annat än att de avser att bilda opinion för ett stopp. I det läget är det nödvändigt att ställa frågan: Måste partiet verkligen sitta i fullmäktige för att göra det?

Vad Demokraterna ska lyckas med är nämligen höljt i dunkel. Sju av tio göteborgare röstar på andra partier. Västlänksmotståndet har rentav försvagats under sommaren. Ty inte ens om Martin Wannholt äter upp sina ord och gör gemensam sak med Sverigedemokraterna blir Antivästlänkblocket mer än tredje största grupp. De rödgröna och Alliansens är var för sig större, trots den kraftiga kritik som riktats mot dem.

I det läget är det naturligt att ställa frågan vart missnöjet ska vända sig härnäst? Om inte Demokraterna kan ”leverera” lär det partiet inte bli långvarigt. Missnöjespartier har ju i grunden det emot sig, att de själva lätt faller offer för den kraft som skapat dem. Lite av Lex Ny Demokrati så att säga.

Demokraternas genomslag i Göteborgspolitiken är ett underbetyg och ett underkännande av hur de hittills har hanterat sina mandat. Men i allt väsentligt är en röst på det partiet på kort sikt en bortkastad röst.

På längre sikt kan den dock innebära ett uppvaknande.

Det bästa som kan hända i valet i Borås västra granne är att de etablerade partierna ser till att komma överens om att lösa de stora problem som kommunen har makt och möjlighet att råda över. Om Demokraternas relativa framgångar i opinionen kan bidra till den utvecklingen har det i alla fall lyckats med något.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.