Annons

Danmark sätter en gräns för gängen

Det danska åtgärdspaketet mot gängbrottsligheten handlar om långt mer än gränskontroller mot Sverige. Många av åtgärderna är sådana som den rödgröna regeringen själva borde ha lagt fram.
Ledare • Publicerad 11 oktober 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Rött ljus för överfart. Från 12 november inför Danmark en begränsad gränskontroll mot Sverige.
Rött ljus för överfart. Från 12 november inför Danmark en begränsad gränskontroll mot Sverige.Foto: Johan Nilsson/TT

Gränser mellan grannar är oftast till besvär. Inte minst här i Norden är de sedan länge överspelade. Den obehindrade rörligheten är vardagsviktig och välståndsskapande.

På samma sätt är det med den gränslösa rörligheten inom Schengenområdet. EU:s fyra friheter för människor, tjänster, varor och kapital är grundläggande för den gemensamma marknaden.

Annons

Dessvärre är även den fria rörlighetens baksidor gemensamma. De kan inte göras om intet bara genom att hänvisa till de oerhört mycket större fördelarna.

Redan i augusti pekade statsminister Mette Fredriksen (S) på ett antal sprängningar av och vid offentliga byggnader i Danmark där gärningsmännen misstänks ha obehindrat rört sig mellan Sverige och Danmark. Torsdagens besked om begränsade gränskontroller från och med 12 november. De ska genomföras en till två gånger i veckan under sex månader vid Öresundsbron och mot färjelägena i Helsingör, Fredrikshamn, Grenå och Rönne.

Men frågan infinner sig snart: Hur funktionella blir kontrollerna om de kriminella anpassar sig och väljer att åka andra dagar än de då polisen har gränskontroll?

Det valet har inte arbetspendlarna; den allt större andel som bor och jobbar på olika sidor av sundet får det betydligt svårare än gängen och buset.

Inrikesminister Mikael Damberg höll dock god min: ”Vi välkomnar att Danmark vidtar åtgärder för att bekämpa kriminalitet i Öresundsregionen. Efter att vi införde inre gränskontroll mot Danmark såg vi bland annat hur bostadsinbrotten gick ner i södra Sverige. Jag har respekt för att danska regeringen förstärker gränskontrollen i syfte att hålla kriminella kort”.

Såväl Damberg som Fredriksen vet att vardagspendlarna som får betala priset. Rimligen vet de också att kampen mot den gränslösa brottsligheten måste vara målsökande och fokuserad.

Då räcker det inte att stänga gränsen.

Att Danmark inför gränskontroller mot Sverige ska tas för vad det är, ett fullt begripligt inslag i kampen mot den organiserade brottsligheten. Men samtidigt krävs klarsyn om inte minst effekterna. I jämförelse med andra 15 inslagen i åtgärdsprogrammet som den danska regeringen lagt fram, är gränshinder på deltig knappast det avgörande inslaget. Skärpt kameraövervakning, polisen får utökade möjligheter att koppla in sig på privat kameraövervakning, strängare straff för innehav av sprängmedel utan tillstånd och punktmarkering av gängmedlemmar väger tyngre i det praktiska polisarbetet.

Att det var gränskontrollerna mot Sverige som den danska regeringen först av allt lyfte fram, talar för att gränskontrollernas politiska laddning inte får underskattas. Att utnyttja situationen i Malmö som ett avskräckande exempel handlar till inte obetydlig del om dansk inrikespolitik.

Omvänt kom de danska åtgärderna snabbt att användas som tillhygge i svensk inrikespolitik. Moderatledaren Ulf Kristersson menade i sin kommentar att det danska beslutet ska ses som ett svenskt misslyckande.

Annons

Det har han rätt i – men bara delvis:

Den danska gängmiljön är på samma sätt som den svenska ett problem som inte stannar vid själva gränsproblematiken.

Danmarks och Sveriges regeringar vet dessutom att fördjupat samarbete ger samhällsvinster på alla plan, vilket hinder för rörlighet inte gör. Men det finns samtidigt ett särskilt ansvar som i detta sammanhang är exklusivt nationellt. För svensk del har den rödgröna regeringen ansvaret för att lägga fram förslag till åtgärder som riksdagen i sin tur kan besluta om. Stefan Löfven bör i egenskap av regeringschef inse att har och hans regering har en hel del att lära av Danmark.

Att inte göra så vore gränslöst dumt.

Mikael HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons