Dags för partierna att våga hoppa i

Ledare Artikeln publicerades
Dags att sluta torrsimma. Riksdagspartierna måste våga hoppa i på det djupa.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Dags att sluta torrsimma. Riksdagspartierna måste våga hoppa i på det djupa.

Så misslyckades även Stefan Löfven (S) med att sondera fram en regering. Vem hade trott något annat?

I sak har inget hänt som förändrat förutsättningarna för att någon ska kunna bilda regering utan att svika sina löften.

Inget talar för att det under nuvarande omständigheter kommer att gå lättare om exempelvis Annie Lööf (C) eller Jimmie Åkesson (SD) får ta över stafettpinnen.

Men misströsta inte! Detta är inget spel, inget misslyckande, inget tecken på att den representativa demokratin håller på att tappa greppet. Snarare är det vi ser en utomordentlig lektion i parlamentarismens ABC. Det är i riksdagen som regeringsfrågan ska avgöras.

I det läget är det, för att citera Ulf Kristersson (M) dags att sluta ”torrsimma” i talmannen Andreas Norléns simskola.

Regeringsformen ger riksdagen fyra möjligheter att rösta, sedan blir det nyval. Det är dags att någon gör ett försök och går fram i kammaren med ett förslag. Partierna måste så att säga våga att hoppa i på den djupa änden av bassängen och göra ett försök. Simma eller trampa vatten är okej. Men att inte göra något leder förr eller senare att ett eller flera partier drunkar på torra land.

Sisten i är en fegis!

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.