Annons

Dags att utvärdera biståndet

Utvärderingen av svenskt bistånd har skärpts på senare år vilket i grunden är positivt. Skattebetalarna får en möjlighet att se vad medlen används till och biståndet vrids mot mer utvecklingstänkande och mindre utgiftstänkande.
Ledare • Publicerad 12 juli 2012

Att låta utvärdera eller till och med att skapa en myndighet med uppgift att se hur de drygt 30 miljarderna årligen används behöver dock inte medföra bättre resursanvändning.

Institutet för utvärdering av internationellt utvecklingssamarbete (SADEV) som upprättades i januari 2006 har inte levererat en enda utvärdering av biståndets effekter. Fokus har istället hamnat på biståndsprocesser och ”inre effektivitet”. Detta konstateras av Statskontoret som föreslår en omstart av SADEV.

Annons

I rapporten slås även fast att man på UD uppfattar de utvärderingar som skett på SADEV:s eget initiativ som ”irrelevanta” liksom att en arbetsgrupp på UD föreslår att regeringen beslutar om avveckling av myndigheten redan i år.

Regeringen Persson förtjänar beröm för initiativet att installera en myndighet med översikt av biståndet. Socialdemokraterna övervann ett mentalt hinder och gick med på beskrivningen att det faktiskt kunde finnas slöseri inom biståndsindustrin. Frågan är om regeringen Reinfeldt kommer att lyssna till UD och avsluta densamma.

Det tar tid att förändra biståndet och arbeta in effektivitet och bättre resurshantering. Senare års omstruktureringar på Sida och UD har inte förenklat reformprocessen. Projekten och avtalen länder emellan sträcker sig ofta över flera år. Begränsningen av antalet länder och framväxten av en ny politik sker inte över en natt.

Det är därmed för tidigt att fullt ut se nyttan av de många goda reformer som biståndsminister Gunilla Carlsson genomfört.

Detta är dock ingen ursäkt för SADEV:s skrala resultat. Det visar snarast att utplacering av granskarna, till i detta fall Karlstad, inte är någon garant för en skarp och självständig blick. Resultatet kan istället bli svårighet att hitta rätt kompetens och att det brister i kommunikationen mellan utvärderarna och de som genomför projekten på fältet.

Det finns anledning att fråga sig om SADEV bidrar till att utveckla biståndet i rätt riktning.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons