Dags att tala förstånd med Polen

Ledare Artikeln publicerades
EU-toppmötet i Bryssel: Danmarks premiärminister Lars Løkke Rasmussen (t v) i ett försök till dialog med Polens premiärminister Beata Szydlo.
Foto:Olivier Hoslet
EU-toppmötet i Bryssel: Danmarks premiärminister Lars Løkke Rasmussen (t v) i ett försök till dialog med Polens premiärminister Beata Szydlo.

Att Polen gradvis fjärmar sig från unionens värderingar gör att 60-årsdagen får firas i ett tillstånd av tilltagande frustration.

Nyomvalde rådsordföranden och tillika före detta polske premiärministern Donald Tusk satte fingret på den ömma punkten i sitt tacktal under toppmötet i torsdags:

”Var försiktig med de broar ni bränner för när de är förstörda kan ni aldrig gå över dem igen. Jag vill säga det till alla medlemsstater, särskilt inför vår diskussion om EU:s framtid inför Rom-jubiléet, men i dag särskilt till den polska regeringen.”

Polens nuvarande premiärminister Beata Szydlo är den enda som röstar mot den man som övriga länder röstar för. En polsk-polsk konflikt kan tyckas vara pikant. Men samtidigt har Donald Tusks varning tyngd bakom sig. Polen håller på att bränna bro efter bro till EU.

Tillsammans med övriga Visegradländerna Ungern, Slovakien och Tjeckien säger man nej till en solidarisk asylpolitik och gemensamt flyktingmottagande. Nuvarande regering stiftar lagar som gör att det är rimligt att tala om att Polen håller på att utvecklas i autokratisk och ”putinistisk” riktning. Beslut som inskränker den polska författningsdomstolens självständighet står i konflikt med EU:s grundläggande värderingar.

Om två veckor ska EU fira 60-årsdagen av Romfördraget. Framtidsdiskussionen pågår som bäst och i förra veckan la EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker fram en vitbok om de alternativa handlingsvägar som unionen kan välja. Men det som var tänkt att bli en manifestation av enighet trots Brexit och likartade effekter av den paneuropeiska populismvåg som sveper över unionen, verkar snarare få bli en övning i akut krishantering.

”Vad angå dig Polens affärer” var frågan som ställdes i Bellmans epistel nummer 45, och som gav Mollberg en blodig näsa. Och 60-årsjubileum eller ej – gissningsvis blir nästa smäll hårdare och blodflödet kraftigare om inte alla EU-länder snabbt enas om att ge ett enat och tydligt svar.

Innan EU på allvar kan tala framtid måste unionen tala förstånd med Polen.