Annons

Dags att städa upp i Borås!

Förra året vann Borås stad pris som Årets stadskärna. Juryn inledde motiveringen med att konstatera att "Borås är bra på att vara stad och det märks att de satsar på det".
Ledare • Publicerad 23 maj 2012

Efter ett fortsatt resonemang om kompetens och utvecklingsarbete avslutades det hela med att det slogs fast att "Borås city andas attraktion och lust!". En slutsats som det allt oftare finns skäl att instämma i. Det finns dock ett tillägg man kan göra. För Borås andas inte endast attraktion och lust, det fnyser också frustrerat av fimpar, tuggummin och skräp.

Därför ska skräpet nu, som BT berättade i gårdagens tidning, kartläggas. Och målet är att nedskräpningen ska minska med 50 procent till år 2020. Det är ett utmärkt mål.

Annons

Staden är en mötesplats och i det offentliga rummet ska det vara välstädat.

En sådan allmän hållning har dock visat sig otillräcklig, inte bara i Borås. Därför ändrades lagen så att polisen från 10 juli förra sommaren fick skriva ut böteslappar då nedskräpare tas på bar gärning. För några veckor sedan rapporterade nyhetsbyrån TT att utfallet hittills är att totalt 321 personer tvingats öppna plånboken.

Det skulle kunna tolkas som om lagen haft en signaleffekt. Det vill säga att blotta faktum att den finns har gjort att folk skärpt sig och inte skräpar ner lika mycket. Dessvärre ligger det närmare till hands att anta att det mer är ett tecken på att polisen haft annat att göra än att bötfälla nedskräpare.

Enligt stiftelsen Håll Sverige rent är lagen dessutom bristfällig. Polisen kan bötfälla den som lämnar kvar snabbmatsförpackningar, flaskor och engångsgrillar. Men inte cigarettfimpar. Cigarettfimpar är ett otyg. Men någonstans går också en gräns för vilka detaljfrågor som ska göras till en polisfråga.

Den 28 juni är det dags för första sommartorsdagen. En dag som förutom musik och folkfest brukar innebära att boråsarna vaknar till en skräpig stad morgonen därpå. Tänk om det kunde förändras. Inte genom att polisen tillförs resurser för att bötfälla fler, utan genom att alla tar eget ansvar för att lägga skräpet där det hör hemma.

Det kanske inte är något man får fina priser för, men det vore ett högst påtagligt sätt att öka trivseln i staden.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons