BT:s nya ledarkrönikör: Det här borde ge vänstern tandvärk

Ledare
ENK÷PING 20130425En tioÃrig flicka gËr en rutinkontroll av tâ°nderna hos FolktandvÃrden Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180
ENK÷PING 20130425En tioÃrig flicka gËr en rutinkontroll av tâ°nderna hos FolktandvÃrden Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180
Foto:

Frågan om vinst i välfärden är ständigt aktuell, och har som synes, dominerat debatten senaste året. Tonläget har varit genomgående högt – vinst är fult om det sker på skattemedel.

Artikeln publicerades 13 november 2014.

Eller, okej, inte skattemedel generellt utan bara inom välfärden. Och alla privata företag där borde därför förbjudas.

I valrörelsen skickade till och med Jonas Sjöstedt ett brev till landets största välfärdsföretag med budskapet om ni inte omvandlar ert bolag frivilligt till ett SVB-bolag, (ett bolag med vinstbegräsning) kommer jag ta ert företag.

Ett litet hotbrev helt enkelt.

Något annat Sjöstedt gjorde i valrörelsen är att undanta privattandläkarna från vinstförbudet. Just inom tandvård är det okej att tjäna hur mycket pengar som helst faktiskt. Han förklarade det i en debatt med att de verksamheterna fungerar bra och har funnits länge som motivering till varför just de var undantagna i hetsjakten mot skatteprofitörerna. Några egentliga frågor på det här fick han dock inte.

När nu regeringen lämnat sin syn på vinst i välfärden är privat tandvård undantagen. Både i regeringens officiella dokument Vår gemensamma syn på välfärden och i själva budgetpropositionen. De behandlar bara vinst i skola, sjukvård och äldreomsorg.

I Sverige finns det knappt 8 000 tandläkare och ungefär hälften av dessa arbetar i privat verksamhet. Branschen omsätter 13,6 miljarder. Störst är Praktikertjänst, som förra året omsatte 4,7 miljarder på tandvård. Vinsten blev 371 miljoner. Så rimligtvis uppgår den totala vinsten i branschen till närmare en miljard färska skattekronor.

Dessutom råder fri prissättning på just tandvård. I alla andra välfärdsverksamheter beslutar landstingen eller kommunen om vilken ersättning vårdgivare ska få. Men tandläkarna sätter sina egna priser. Och vi konsumenter betalar 60 % av dessa.

Varför är det okej att tjäna pengar på tandvård men ingen annan vård?

Är tandvården inte riktig vård, är tandvård kanske lite finare vård eller är tandläkare lite mer hedervärda människor än alla andra företagare inom välfärden? Eller är det så att det bara handlar om ideologiskt godtycke? Att det inte finns någon logik utan att regeringen bara bestämt sig för att just inom tandvård går det bra att göra vinst på skattepengar.

Sanningen är att det går utmärkt att leverera hög kvalitet som privat företag i alla välfärdssektorer och samtidigt göra vinst. Kvalitet är kvalitet oavsett driftsform. Om inte detta synar bluffen, som tyvärr många väljare gått på, som vet jag inte vad som skulle kunna göra det.